Want your
own Fotopage?








 
Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 22-Oct-2008 09:46 Email | Share | | Bookmark
PINDAH RUMAH

DENGAN RASMINYA MULAI HARI INI, SEMUA N3 RESEPI UMMIAQIL DIPINDAHKAN KE RUMAH BARU....>>> http://shshada.blogspot.com <<< DAN SEMUA LINK BLOG DAN FP TEMAN2 JUGA DIPINDAH KE SANA...HARAP MAKLUM...POHON MAAF ATAS KESULITAN


Friday, 17-Oct-2008 11:52 Email | Share | | Bookmark
Menu Berbuka Di Bulan Syawal

Quote:
Salam Semua...
Jom jamu mata dulu ya...

::Mee Rebus Sempoi


::Semperit Hanieliza


::Nasi Minyak Hujan Panas Hanieliza


::Gulai Kawah Hanieliza


::Kek Sifon



Monday, 13-Oct-2008 10:47 Email | Share | | Bookmark
Rumah Separa Terbuka...

Quote:
Salam Aidilfitri...

Hehehe... Baca tajuk pon cam pelik kan...
Kami kat Jepun ni susah skit nak full open...
Karang bising makcik2 jepun tu...
So kiteorg pon bahagikan kepada 2 bhgn...cam kek lak...

Hari Sabtu 11hb: Geng-geng bujang...
Hari Isnin 13hb: Geng-geng status family...tp ade gak bujang yg sesat mai 2 kali...

Menu Utama Nasi Beriani, Acar nenas dan Dalca
Menu Sampingan berbeza antara hari2 tu...

Jom layan gambo yg sempat di'snap'...

SABTU 11 SYAWAL
::Nasi Beriani...2 color,hijau & oren

Hidangan Sampingan



Gambo2 tetamu yg mai lupe lak nak amik...


ISNIN 13 SYAWAL
::Set Hari Ini...


::Nasi Beriani...1 color je


Hidangan Sampingan




Nih lak antara tetamu yg mai & sempat di'snap'... para2 ibu n anak2...para bapa duk bhgn sebelah...tak sempat amik...
Akak Liza yg baru mai... psss...kaklinda kite dah jumpe bestfriend akak nih


Yg pakai baju hitam tu Lin sepupu sensei kek kite...kociknye dunio...


::Nasi Beriani...dapat idea kes duk selalu makan nasi beriani kat kedai pakistan Niigata...
...sesi rumah terbuka pertama bikin nasi beriani ni rase kuren sikit dek tak taruk serbuk kunyit...
...so esoknya ada family2 yg konvo ke Niigata sesambil g budou gari (ladang anggur) & makan kat kedai pakistan tu...
...kite amik kesempatan kim tapau nasi beriani...
...nasi berianinye kali nih ade kesilapan teknikal,maybe rempah tak garing so dapat ler kesan kehadiran serbuk kunyit...
...so utk next rumah terbuka, kite buat taruk serbuk kunyit...yatta menjadi...
...Alhamdulillah,dpt gak keputusan ujikaji [utk wat nasi nih 3 hari turut2 wat xperiment,naik jemu nengok nasi,coz tak jdk kena mkn gak]...
...cuma rempah beriani faiza tak sama ngan rempah diorg...pure...
...dan cara diorg masak tak sama kot ngan cari org m'sia masak..diorg GORENG nasi tu...



NASI BERIANI
Sumber : Hanieliza FP yg sudah diolah kite...
Bahan Tumis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum cengkih
1 biji buah pelaga
1 inci kulit kayu manis

Bahan Lain
1/2 kg ayam [bersih & potong kecik2]
1 s/b minyak masak
2 s/b minyak sapi
2 sudu rempah beriani faiza [bancuh jadik pes]
1 ulas bwg putih *
2 cm halia * dihiris nipis
3 ulas bwg merah/ 1/3 bwg besar *
50 gm daun ketumbar [boleh ganti ngan ketumbar & jintan putih]
50 gm daun bawang
1 biji tomato [potong dadu]
1 s/k serbuk kunyit
1/2 kg nasi [beras basmati]
1 s/b garam
1/2 cawan yogurt
pewarna kuning telur,hijau,merah sewaktunya...[kite gune pewarna kek ,jgn guna pewarna budak2 tu udah lah ya]

Caranya
1.Panaskan minyak,masuk bahan tumis. Tumis sehingga naik bau.
2.Masukkan bahan hiris, goreng hingga layu, terus masuk rempah yg dibancuh diikuti ayam dan tomato. Biar sehingga pecah minyak dan ayam masak.
3.Masuk serbuk kunyit goreng lagi.Masuk daun ketumbar,yogurt dan garam.masak hingga agak2 kering sedikit.
4.Masuk nasi goreng hingga rata.Masuk daun bawang dan goreng lagi.
5.Padam api, titik pewarna yg disukai [kite tibai pewarna kek dek semua pewarna dah abis ]. Balik nasi pelan2. Siap.

Tips: dari kaklinda - boleh gune safron 5 urat utk 1 kg sebagai pewarna [next time leh cuba]


::Agar-Agar Susu



AGAR-AGAR SUSU
Sumber : Sdn. Bhd.
Bahannya
1 pek agar kering(15 gm yg jepun punye)
1 tin susu cair
gula
air ( kite taruk 1 liter)
1 s/t esen vanilla
pewarna yg dibenarkan

Caranya
1.Masukkan agar2 dan air dlm periuk,masak sehingga agar2 cair.
2.Masuk gula,rasa biar agak manis sedikit.
3.Bila gula dah larut,taruk pewarna,padam api.kacau sebati.
4.Ambil 4 senduk kecik taruk dlm loyang.Bior dia keras.pastu potong kecil2...tak pon cincang...takpon bior je seketika...
5.Sesambil tunggu yg no 4.keras sedikit...baki agar2 dlm periuk tadi taruk susu dan vanilla.kacau sebati.
6.Masukkan kedalam bekas dan masuk yg no 4 tadi. (kite tuang je dlm loyang yg ade agar no 4 tu sesambil potong2 ngan sudu,nak cepatnye pasal)
7.Sejukkan dan potong ikut suke. Siap.


::Acar Nenas...simple & sedap...



ACAR NENAS
Sumber : Bonda
Bahannya
800 ml tomato sos
5 s/b lada kisar [kite punye pedas]
5 senduk kecik gula [bergantung kemanisan]
garam secukupnya
4 biji nenas kecil [potong kecil]
2 biji bwg besar [potong nipis]

Caranya
1.Masukan tomato sos,lada,gula dan garam kedalam periuk dan panaskan sehingga sebati dan mengelegak sedikit.
2.Padam api dan biar sejuk.
3.Bila dah sejuk campur nenas dan bwg hiris tadi.Bior seketika.Siap utk dimakan.


::Kueh Kasturi



KUEH KASTURI
Sumber : Sdn. Bhd...aka cik hubby
Bahannya
kacang hijau
gula
gula merah
garam
air
butter

Caranya
1.Rebus kcg shgg empuk.air jgn terlalu byk,cukup utk empukkan kacang.
2.Masuk gula,gula merah dan garam. Masak shgg kering.
3.Bila dah kering tambh butter dan biar betul2 kering.
4.Padam api,sejukkan dan bentuk bulat2 leper.ketepikan.

Bahan Sadur
tepung beras
sedikit kapur makan
garam
air
minyak

Caranya
1.aduk semua dalam 1 bekas.
2.jgn terlalu cair,nanti tak lekat pada kueh tu
3.panaskan minyak,minyak kena banyak cam goreng pisang.pastu amik kueh yg dibentuk celup dalam bhn saduran tadi terus goreng.
4.bila agak kuning angkat.siap.


Doumo Arigatougozaimasu,
Aishah + Ariffin = Aqil
http://shaishah.fotopages.com
http://aqilma.fotopages.com


Tuesday, 7-Oct-2008 13:20 Email | Share | | Bookmark
Syawal 2008...

Quote:
Salam AidilFitri
Pohon Ampun & Maaf Andai Ada Salah & SIlap...
Tahun nih,masuk thn ke 3 kiteorg raya kat perantauan...
huhuhuhuu...terbayang2 kemeriahan di kampung halaman...

Sambutan Aidilfitri di sini simple je...
Dek hari raya nye jatuh pada dari biase...
So ramai yg ade kelas & aktiviti sewaktunya...
Termasuk kiteorg...Lepas solat raya,makan...
Then kiteorg pi Niigata Airport utk buat re-entry permit...
Menu hari nih kiteorg makan nasi lemak je kat umah...
Lepas solat tu ade makan-makan yg menunya masing2 bwk...
Kite bwk swiss roll, lupe plak amik gambo...

Hujung minggunya,hari sabtu...
Kat sini buat sekali lagi majlis Aidilfitri...
Ada ketupat,lemang,rendang dan satay...
Soto,mee kari pon ada...
Kite lak bwk kek coklat & kek marble...
Tp dekonye kuren ler coz masa bikin tu kite di serang migrain...
Huhuhuhuuu...sobo je tgk kek lagu tu...
Gambo2 masa majlis nanti akan di masukkan ya...
Coz gambo tu semua ade dlm komputer hubby...

::Nasi Lemak... Sarapan di pagi raya...


::Kek Coklat...sempat wat bunga sekuntum je...telan ubat terus bing.....


::Kek Marble... ketupat pon tak menjadik...huhuhuhuuu...tp mujur ade rupe...


Doumo Arigatougozaimasu,
Aishah + Ariffin = Aqil
http://shaishah.fotopages.com
http://aqilma.fotopages.com


Tuesday, 7-Oct-2008 12:08 Email | Share | | Bookmark
Menu 29-30 Ramadhan

Quote:
Salam...
Nih menu terakhir di bulan ramadhan...
Terlambat kite uploaad...dek angin M melanda...
So yuk jamu mata...

::Pizza...hubby bikin dek nak perabih piman (lada bengala yg dikasi jiran)


::Donat Inti Kacang Hijau...nih pon hubby bikin kacang hijau tu dimasak cam buat inti kacang merah...lagi best dari kacang merah kot...Kacang hijau direbus sampai empuk n air nye kering...pastu tambah butter n gula merah...


::Cistat Blueberry...1st try...rupe pon kuren tak tau mane silap...maybe tak reti setting MW kot...tp alhamdulillah sedap...amik resepi dari Akak Rinncan,mekasih ya...kongsi resepi yg sodap nih...ampun ya kite C&P je resepinye...


BLUEBERRY CHEESE TART
Sumber: FP Akak Rinnchan
Makes 12
Bahan-bahan:
Untuk doh pastri
125gm butter
40gm icing sugar
1 biji telur
220gm tepung gandum
1/2 teaspn esen vanila

Kaedah penyediaan:
1. Satukan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh.
2. Ambil sebahagian kecil doh dan tekankan dalam acuan tat. Sila rujuk gambar di atas.
3. Cucuk-cucuk pastri menggunakan garpu dan bakar doh pastri selama 8-10 minit atau sehingga separuh masak pada suhu 175 darjah cel.
4. Sementara itu sediakan bahan isian cheese.

Bahan Isian cheese:
250gm cream cheese
3/4 cwn gula icing
1 biji telur
1/2 cwn whipping cream
1 camca teh esen vanila
Blueberry filling secukupnya
*Nota:Sukatan Isian cheese ini sebenarnya boleh cater utk dua sukatan doh pastri di atas. Jadi, sekiranya anda hanya ingin membuat sedozen tart kurangkanlah sukatan ini kepada separuh.

Kaedah penyediaan:
1. Pukul cheese dan telur hingga sebati.
2. Masukkan esen vanila dan telur dan whipping cream.
3. Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
4. Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi dan sudukan blueberry filling
di tengah-tengahnya.
5. Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 175 darj cel.
Sejukkan sebelum dialih dari acuan dan diletak dalam papercup.


::Pisang Goreng...antara peberet zaman kecik2...dah lame tak makan...sehari sblm buat nih jumpe pisang yg kulitnye masih kuning hijau lg... so ape lagi kite sambar bukan mudah nak dapat pisang camtu kat sini...so buatnye tak susah pon...pisang tu potong kecil2,goreng hingga warna perang kehitaman then angkat tos...gaul ngan gula...sodappp....tekak kite ler kannnn...


::Set Nabe a.k.a Steamboat...kat sini suhu dah ala2 cameron...sekitar 22 darjah dlm rumah,kat luar sejuk lg...so terlintas nak makan benda2 panas then kite sedia ler nabe... sempoi... supnye tu kite gune perencah tomyam putih n taruk serai & bwg putih yg dititik...masak bior mengelegak...then hidang utk direbus ngan hidangan mentah2 lenlain tu...


Antara bahan yg diguna...



Doumo Arigatougozaimasu,
Aishah + Ariffin = Aqil
http://shaishah.fotopages.com
http://aqilma.fotopages.com


[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net