Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]
Saturday, 26-Jul-2008 04:11 Email | Share | | Bookmark
Mee + Satay

 
 
 
View all 4 photos...
Menu 2 in 1...mula nak wat mee rojak a.k.a rojak ayam...dek kerana tak cukup syarat...kite tambah satay...satay nih kali kedua kite buat,beso ler sesangat...saiz XXL n byk tu je yg kite buat...takde xtra...saiz nye lak tak kecut dek kite bakar atas kuali aje...ahak...malas nak tunggu kat pemanggang tu...perut pon dah berdondang sayang...so versi xpress ler nih...



Jom Makan...



Sesambil tunggu semua kat atas tu masak,hubby kite buat ler aiskrim asam masin/boi... air gula yg dimasaknye ditaruk sedikit tepung jagung...ape fungsi tak tau ler...katanye masa arwah mak,buat camtu,pastu dah taruk dlm plastik aiskrim tu jgn masuk terus dlm peti ais...bior sebati dulu...dlm 10 minit....

Keras je sorang tibai 3-4 btg...kalah budak2...



Quote:
CoretanKu
1.shima >> hehehe...nih menu tak dirancang...dek tgk ayam seekor tak berpotong,n rugi esbox so jadik ler jugak satay tu...menu yg di KIV dr sblm raya haji thn lepas...kes angin M juga ler satay ku dipanggang atas kuali...
2.Hajar >> bile dah masak tgk2 gemuk2 tu jenuh gak nak perabih..makan 3-4 cucuk dah tersadai...nasib baik ari nih dpt habiskan...
3.shima >> betui tu...sedar2 dah 3-4 btg mkn nye..
4.<< jeff >> >> Hehehhe...satay...satay...sape tak nak satay ya...
5.norz >> Thanks sudi singgah...hope akak norz pon sentiasa di dalam kerahmatanNya.
6.srsfeqah >> kuah satay kena sedap...kalu tak hilang umpph nye...
7.KakLin >> Salam akak...sori kak lin kite wat tak sampai 20 macak...dah simpan kat perut pon...hehehe...
8.kak jie jie >> hehehe...nih mak budak yg kemaruk sgt...ahaks...dah abis nih start nak wat yg baru lagi...
9.zanaz >> aiskrim nih dah tak sempat kasi org...abis sebaik je keras...satay balik mesia compen buat...tapi buat kat kedai ahh...jgn kata akak...aishah lg ler...
10.jasmeen >> ahaks...tuan hj tu sure tak nangisnye...coz balik mesia sure aishah pi buat kat kedai dia...
11.amalhayat >> buat jgn tak buat akak...kalu beli rugi coz dah abis sebatang nak lagi...
12.Kak Ezza >> hehehe..aiskrim nih nostagia cik hubby kite...dulu dia tolong armah maknye buat sampai beratus2 batang... nih kat umah si kecik ku tak suke...yg sukenye ummi n abahnye...
13.iza~mamahaikal >> nih bukan sebatang je dah berbatang2 sekali mkn..
14.Lee Lin >> pepanas nih syok leer...offer time musim sejuk buat tak tau je...
15.rinnchan >> teringat ms sekolah tu,sekolah sessi petang.pagi2 g kebun kacang tanah.balik dari kebun buat aiskrim ngan arwah mak n abg.pastu barulah g sekolah.tu lah rutin harian.jauh sekali nak merasa nintendo wii cam si aqil.susahnya hidup masa kecik2 dulu-abah nyer aqil
16.lynnhassan >> hehehe...nasib baik ler anakku tak suke mknnye...dia lebih suke aiskrim jus anggur.tp memang jenuh kalu ter kena mana2 tempat...warnanye elok je....
17.SL >> salam kembali...thanks sudi singgah... kes ingat zaman budak2 ler nih mak budak jdk budak2...
18.kesum >> taram je ngan ape yg ade...sure jdk nye...
19.jun >> hehehe...sedap balun time pepanas nih...
20.SayangSuhana >> aiskrim tu mmg ingatkan memory zaman kecik2...satay tu sini tarak...nak mkn kena buat...


Friday, 25-Jul-2008 13:10 Email | Share | | Bookmark
Daging Masak Merah

Nih resepi bonda kite, mase kecik2 dulu selalu jugak ler mknnya...Sukatan? hehehehe... takde sukatan main agak2 n tibai je...so kite nih bab2 tibai menibai nih suke ler sesangat...sampai kadang tu,lain yg nak dibuatnya, lain jadiknye...pastu bile suruh buat sekali lagi...compem tak jadiknye... Mak Bonda kite tu selalu bising...kalu dah buat satu2 benda n dah jadik elok...,catat... jgn duk ingat boleh ingat sampai bile2... ampunnnnnnn...nih nak start catat ler nih...

So resepinye simple je...cuma bergantung kepada byk mana bahan yg diguna...kalu itu lebih rase camtu...kalu ini lebih rase ler camni...



DAGING MASAK MERAH
Sumber : BONDA
Bahannya
500gm daging (dipotong nipis)
1 inci halia ]*
1 biji bwg besar (nak kuah byk leh taruk lebih) ]* dikisar
1 ulas bwg putih ]*
2 sudu lada kisar (bergantung)
1 keping asam keping
gula/gula melaka/nisan
garam
minyak

Caranya
1.masuk semua bhn kisar,cili,daging,gula dan asam keping ke dalam kuali.hidupkan api,masak sehingga garing.
2.setelah garing,masukkan minyak dan biar sehingga minyak panas kemudian masuk garam dan gaul rata...goreng seketika,sehingga minyak sebati dengan rempah tadi.siap.


Quote:
CoretanKu
Pemancing Ikan >> aseiiiiiii ape sal kite tak terperasan...patut ler merajuk bebeno...jenuh duk pujuk...
shima >> daging ler...jgn duk sebuk2 lagi dading tu...kan merajuk tak mo display lg...aduiii
Hajar >> hehehe...fp buat perangai...kitepon takde mood nak edit lelame...so ade kesilapan dop perasan setaranggggg....ahaks...
Ana >> try ahh...tak try tak tau rase camne...
zanaz >> itu ler...org tua2nye resepi leh ikut bhn je sukatan kena xjus...


Thursday, 24-Jul-2008 05:05 Email | Share | | Bookmark
Semperit Kak Liza

 
Malam td first time cuba buat biskut...n juga first time buat guna microwave (kes terliur ngan fp kengkawan ler nih)..dulu selalu gak tolong mak,tp guna oven biase tu... sebenarnye try melapis cam kak liza tp fail...so kite wat bunga tp rupenye kuren+togel...tp tak pe ler 1st nak wat camne (pujuk ati)... ape2 pon best rasenye n dah separuh abis...thanks ya kakliza...so layan je ler gombo kuren tu...



SAMPERIT LAPIS {kite tak melapis pon}
Sumber : FP Hanieliza
Bahan
280 gm butter
130 gm gula kastor (kite taruk 100gm je)
270 gm tepung ros/tepung biskut
140 gm tepung jagung
1 s/k coklat emulco (kite guna serbuk koko)
coklat cair (tak guna)
manik warna warni kecil

Cara
1. Gaulkan butter dan gula sehinga sebati.
2. Masukkan tepung gandum dan jagung yg telah diayakkan sedikit demi sedikit.
3. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
4. Campurkan coklat emulco pada 1 bahagian manakala 1 lagi dibiarkan adunan asal.
5. Gunakan acuan samperit pamkan adunan coklat dalam loyang sepanjang 2 inci.
6. Pamkan adunan asal diatas doh coklat yg telah diletakkan dalam loyang.
7. Bakar dalam oven suhu 170'C selama 12 - 15 minit.
8. Bila telah sejukkan pamkan coklat cair atas biskut dan taburkan manik warna warni.
9. Bila coklat telah beku simpan dalam balang kedap udara.


Quote:
CoretanKu
1.srsfeqah >> sblm nih tau mkn gak....nih 1st...buat mkn je...raye nanti tak tau lg...
2.Nini >> cuba, sbb terliur...
3.kakliza >> hehehe....mkn dulu,raye blm lg...nanti buat mase raye takde mkn sendiri,tamu dtg minum air sejuk je...kes tuan rumah yg perabis biskut nye...
4.shima >> tibai je tak yah acuan...gune noozle deko pon tak pe...hehehe...buat jgn tak buat...nak merasenye pasal...ari tu beli acuan mase balik mesia...padahal sini pon ade...100 yen je lak tu...eseeeeeiii
5.<< jeff >> >> itu ler pasal...mkn tak hingat tuuuuuu....sekali tgk balang dah licin...
6.mamasya >> resepi nih last year lagi KIV nye...sesekali mai angin rajin tu layan je ler... selamat berhujung mgg juga ya.
7.ida isk >> hope leh buat dgn lebih baik lagi nanti...
8.KakLeen >> akak...nih biskut utk ngap....bukan utk raye...hehehe....
9.Linda >> 1st xperiment akak...janji msk mulut sodap je...lawo2 tu nanti kite wat xperiment kali ke2 nanti...tunggu...angin rajin mai sekali lagi...ahaks
Zai >> salam kembali...thanks sudi singgah fp kite yg tak seberape nih...sat nanti kite pi sane ya...
umieaisyah >> hehehe...kite memang suke biskut nih...tp nih ler baru pertama kali buat... tp kalu rase dia manis sesangat tak leh nak telan gak...arlegik manis leh pening kepala...
kesum >> praktis jah...buat utk raye belum tau lg...ahaks...angin kus kus kite nih selalu menyinggah, canne ler nak kasi semangat kat cik ct oiiii,sendiri pon M.
preloved >>
azura asri >> thanks...


Thursday, 24-Jul-2008 04:53 Email | Share | | Bookmark
Ikan Aji Masak Kicap

 
Nih menu dinner kiteorg...sempoi...dah tak tau nak masak ape...takde idea... + angin M lebih sgt... so sukatannye tak tetap...main tibai je...



IKAN AJI MASAK KICAP
Sumber : -
Bahannya
2 ekor ikan aji (gaul ngan garam kunyit n goreng)
1 biji bwg besar (mayam kasar)
3 ulas bwg putih (ketuk)
kicap
air asam jawa
cili api
1 potong halia
garam
minyak

Caranya
1.tumis bwg putih,halia dan cili hgg naik bau.kemudian masukkan kicap dan air asam jawa.
2.masukkan ikan yg telah digoreng.gaul rata dan masukkan bawang besar...masak seketika.
3.rasa garamnya,siap.


Quote:
CoretanKu
mamasya >> beres...nanti kite cari model ikan aji yg nak offer diri disnap... hehehhe...kite nih name je org trg tapi tak pernah lg hayat kite tgk ayam golek warna cam gitu...
KakLeen >> salam kakleen...hehehe...nih main tibai je...dah tak tau nak buat ape ngan ikan tu...nak bakar dah selalu sgt...so buat msk kicap lah jwb nye...sodap...cuba ahh.


Wednesday, 23-Jul-2008 04:42 Email | Share | | Bookmark
RIVERSIDE SHENSHU-Tendon

 
Hari nih kiteorg pi settle byk benda...settle bil,insuran n sewaktunya... pgnya kiteorg sarapan ngan onigiri n kuar lepas solat...so tgh hari kiteorg mkn kat luar...ala jepun...kiteorg order tendon n tamagoyaki.



Quote:
CoretanKu[size=9]
shima >> sini tak yah ckp le...byk yg tak halal dr yg halal...kalu yg konomiyaki n takoyaki,biase kiteorg buat sendiri coz sos dia kalu tak diorg main taram je tu...kebanyakkan ade lemak b.a.b.i hitam,so kalu kite wat sendiri leh cari sos yg takde sumber2 dr haiwan...tp dlm byk2 tu ade ler 1 jenis je yg leh gune......teriyaki sini mmg tak leh mkn...biase kalu travel kiterog mkn udon n soba n tendon or onigiri je.seaweed tu lak kalu beli kat kedai,duk baca gak ape kandungan...sbb sini dah ditil dianye bahan2,kes ade org arlegik kot dulu2...mujur ler...tp tak kurang byk juga yg di salai dgn lemak b.a.b.i tu...
shima >> sini bukan dlm mknn je...sabun mandi,losyen,syampoo pon ada...gliserin(sumber haiwan terutama menatang tu ler) so skrg kiteorg kalu beli barang,bukan je brg mknn duk menilik,brg lelain tu pon sekali...sushi kat mesia tak tau nak kate ler... kite pernah mkn sekali.yg lebih kali kat sini...hehehe...tengok takde benda meragukan makan je...tapi kalu halusi...semua benda tak leh mkn kat sini kot...yg kiteorg tak balun sebarangan lg,aiskrim,kek...tu cam dah compen ade benda alah tu...
/size]


[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net