Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 23-Jul-2008 01:17 Email | Share | | Bookmark
Spaghetti Tomato Terung

 
Hari Isnin br nih hari cuti seJepun sempena Hari Laut...Ape yg ade pada laut n berkaitan ngan org pon tak tau ler...yg pasti tiap2 bulan ade le cutinye...name cuti pon pelik2...

Dek kerana tak makan nasi semalam...pagi nih kite bikin nasi goreng telur...sempoi n cepat...semua org tau kot...tp kite guna bwg putih je...taruk byk2, sodap..

Dan semalam minta hubby kite bikin spaghetti tomato terung yg tertangguh lama dah, terung pon tension duk dalam esbox tu utk dinner,sodappppppp... nih kes isterinya duk layan citer korea ahh nih...ahaks.



Quote:
CoretanKu
jasmeen >> tu name dlm buku...guna tomato + terung...kite pon pelik gak dgr...tp cik hubby kite yg bikin,mkn je...lagi lak dia siap ade buku spaghetti...cam2 ade...ari tu nak wat spaghetti hijau tak menjadi...silap kisar daun...camne entah...kite duk depan...dia je duk dapur...
MaDiHa >> dpt internet laju...kite tgk kat http://mysoju.com
srsfeqah >> terung tu...hubby saje buat belang2...
Linda >> kite lak tak mkn terung...spesses tak suke mkn sesetengah benda sejuk..terung,petola,peria,bunga kantan,..laksa beras kate org sejuk,tp yg nih leh telan lak...
zanaz >> hehehe..kata hubby terung sini mmg manis...tak pernah lg tgk org mkn terung cicah sambal belacan...hubby kite memang hobi dia masak...
sharizals >> kite pon 1st dgr...n makan.
mamasya >> kite pon baru tau...mase hubby nak buat...pelik mase gi kedai dia beli terung banyak...katanye nak wat spaghetti...ingat dia silap ckp nak wat pizza...
Daalia >> itali2 nih hubby yg masak...kite makan je...
shima >> hehehe...time cuti kite duk umah,hubby g lab...kkdg je jenjalan...kalu time org keje kite lak pi cuti...coz sini kalu time cuti, tak tau mane kuar org jepun, ramai giler...barang n tiket n ape2 je sure mahal...


Sunday, 20-Jul-2008 08:02 Email | Share | | Bookmark
Laksa Penang

 
huraiiii...dapat juga akhirnye buat laksa penang... jenuh duk nunggu daun kesum tumbuh... akhirnye menjadik juga ler... kite campur daun kesum fresh ngan daun kesum yg frozen...coz yg fresh tak cukup... Yumyummmm....tak mkn tgh ari tu...ahaksss...balun laksa je...laksa lak tu tak meragam...main rendam je dah ok...kalu nak cepat rebus ahh...laksa kering nih lak tak jdk cam laksa2 kering yg pernah kite mkn sblm nih...patah2 n lembik...yg nih rase cam laksa ala2 yg baru buat tu... Ulam pon tarak...tak sempat g pasor...menu tak dirancang,lauk nasi dah ade...tp wat gak kuah laksa....



LAKSA PENANG
Sumber : Bondanye n try2 campak2 je
Bahannya
2 ekor ikan saba ( adik beradik ikan kembung,tp beso,saiz ikan aya)
10 kpg asam keping
2 sudu lada kisar
daun kesum ] kite guna separuh frozen separuh fresh
1 kuntum bunga kantan ] kite gune yg frozen,leh taruk lebih...ni kes jimat
belacan/kiub bilis ] hubby kite tak mkn belacan
garam secukupnya
air

Caranya
1. rebus ikan saba dengan asam keping + garam.
2. siap rebus,toskan. air rebusan jgn dibuang.
3. ikan yg ditoskan itu diambil isinya dan kisar dengan sedikit air...sesetengah org suka relai ngan tangan je.
4. amik segala mak nenek tulang kisar asing,tapis dan amik air nya. ]yg nih kite tak buat coz tulang ikan saba tu beso,mau ko pengisarku itu..
5. campur isi ikan yg sudah dikisar n air tulang tadi ke dalam air rebusan.
6. masuk semua bhn lain + tambah asam keping sekira perlu. masak sehingga mendidih.
7. rasa asam,masin nya. siap.

Ulaman
timun ]ni je yg ada dlm esbox
salad/kobis
bawang merah
cili padi ]ada tak taruk,tak sempat dah ngap...

Telur rebus ] dipotong 4

Laksa kering rebus dulu (kalu kat trg kiteorg tak mkn laksa kering,laksa fresh belambak kat pasor.)

Caranya
Potong halus2 n nipis2.
Boleh tabur diatas laksa n siram kuahnya,siap


Quote:
CoretanKu
1.Jasmeen >> itu ler pasal,tak sempat nak lengkapkannye...kemaruk sgt...
2.lee lin >> kat tempat mudah dpt cam gitu ahh...masa kite kat mesia pon gitu,tak sempat nak bikin ape2 dah layu...kite duk umah flat gak...tingkat plg atas,tingkat 5...sini time musim panas byk nyamuk tp kalu duk tingkat atas nih nyamuk tak larat nak terbang...selamat
3.srsfeqah >> buat jgn tak buat...cam akak nih nak kene tunggu daun kesum jenuh...
4.ida isk >> pasni leh try laksa trg kuah masak lak ya...
5.kesum >> bunga kantan frozen cik ct...mane nak cekau yg fresh2 tu...ade yg rupa cam bunga kantan kat sini,dah tepuk tangan dah... sekali baunye lain beno...
6.Daalia >> sama lah ye kite nyer menu...
7.maklang >> kena buat lah nampak gayanye...
8.unnamed >> hai... nak makan nye pasal usaha kena lebih...lagi lak tanam kesum nih...musim sejuk lak jgn harap nak merase...pokok nih tido...takde daun kesum takde ler nikmat mkn laksa penang...
9.zai >> uiiikk same lah ya... n family kite pon hantu gak le...dulu masa kecik2 or skrg pon kalu kat umah mak buat, sure kuah tu dihirup dulu sblm mkn ngan laksa...dah tinggal 2/3 periuk baru nak mkn ngan laksa...kadang tu kes laksa lambat pi beli...
10.MaDiHa >> asam laksa ekk org sblh sane panggil? cam nak try tp hjg mgg nih nak travel...jwbnye KIV utk seketika la...
11.kakmOn >> salam kakmon...kite takde kaitan...tu ke telur ikan tembakullllllll...
12.RinnChan >> kak rinn, kite nih sanggup pose tak makan laksa penang kalu takde bahan2nye...sekurang2nye ade kesum tuuu, lain2 boleh dimaafkan...
13.shima >> nih same rase yg mak kite wat...terubat gak ler...
14.<< jeff >> >> no komen....camne ekk rupe laksa penang sebenor tu ya...
15.meorjay >> memang terangkat tu...
16.mamasya >> laksa nih memang kegemaran kiteorg adik beradik...hubby kite suke plak laksa kuah masak...so kite wat nih dia makan sekali je...lain tu kite yg duk mkn...syok tak mkn nasi tuuu...ikan saba tu ikan jepun ahh...rase cam ikan kembung tp manis n beso,buat segala mak nenek kuah laksa sesuai ler sgt...kalu laksa kuah masak trg nye kite taruk ikan tenggiri 1 potong...kasi manis lg
17.MaDiHa >> o ye ke...kite tak tau sikit..biase ahh selera org tua2 tak sama ngan kite...kite pon kekadang tu tak leh terima gak western food.ahaks...
18.cikwan >> hehehe...angin M datang ler plak... cdg nak clear stok,next week nak g ronda2 2-3 hari.
19.Linda >> sekali ahh tu...main masak2...syoknye akak,sure dpt ngan harga murah...nanti kalu kite pandai wat tiramisu tu nak beli gak...leh akak tolong...hehehhe...
20.ija shariza >> tak leh tolak2...kena makan...
21.yaR-t >> same ya...
22.Phalinn >>
23.Hajar >> menlaksa...jgn tak, rugiiiii...


Sunday, 20-Jul-2008 07:45 Email | Share | | Bookmark
Ayam Lada Seratus

 
Resepi Bro Rozzan yg telah diubah suai sedikit... Boleh tahan gak ler rasenye..lain dari yg besse2 kite masak... Syok ubah selera nih.. baru makan nasi tu nak bertambah...



AYAM MASAK LADA SERATUS
Sumber : Bro Rozzan
Bahan-Bahan
1 ekor ayam ( 1.3 - 1.5 kg)- bersihkan dan potong 8 bahagian

25 -30 tangkai cili kering (direndam)
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 cm halia
sedikit belacan
(kisar semua bahan2 ini dgn sedikit air)

2 btg serai (dititik)
3 cm lengkuas (dititik)
1 sudu teh kunyit serbuk
1 kotak santan kara (200 ml)
2 biji kentang (potong wedges) -optional
minyak utk menumis (abt 4-5 sudu makan)
2-3 mangkuk air (atau secukupnya)
sedikit air asam,
1 sudu besar gula
1 sudu teh garam (atau secukup rasa)
2 sudu besar bawang goreng (optional) ]kite ganti ngan daun limau purut

Cara
1.Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar dan kunyit serbuk hingga garing. Bubuh/tambah sedikit air jika perlu.
2.Kemudian masukkan ayam dan 2 cawan air lalu masak hingga ayam 1/2 empuk.
3.Seterusnya, tuang santan, 2 mangkuk air dan kentang. Kacau rata-rata dan masak lagi hingga ayam & kentang empuk.
4.Kalau kuahnya kurang, bolehlah ditambah 1 mangkuk air lagi.
5.Sesudah itu, masukkan garam, gula dan sedikit air asam. Sesuaikan rasanya dan biarkan mendidih sebentar.
6.Akhir sekali, masukkan bawang goreng (jika suka) dan kacau sedikit.
7.Matikan api dan bolehlah dihidangkan.

Nota:
1. Hidangan ini juga enak dimakan dgn roti.
2. Kepekatan kuahnya terserah kpd anda.


Quote:
CoretanKu
Jasmeen >> no komen,tu jawabnye kena tanye empunya resepi lah ye...
SayangSuhana >> suhana dah ok ker? hehehe...name je lada seratus,tp guna tak byk...
BR Rozzan >> mati kutu nak ubah selera...tgk resepi nih n check bhn,semua ada so jalannnn...thanks ya Bro.


Sunday, 20-Jul-2008 07:28 Email | Share | | Bookmark
Kueh Cek Mek Molek

 
 
Kuah nih kite sebenarnye tak guna bhn utamanya ubi keledek...hehehe...ade kisah sebaliknye... Last year dlm bln pose tak silap,teringin nak mkn...dek kerana tak pernah ushar pon bhn2 nok buat nih kite main tibai je guna ubi kentang... sekali juri merangkap my hubby ckp tak same pon cam yg beza dia mkn... asyeeeeeeeeiii...mane silap nih...so tanye ler my mother...rupe2nye gune ubi keledek... ape2 pon best jugak...so kali nih pon kite gatai nak buat gune ubi kentang... teringat yg buat first time tak jadik tu...ekekekeehhh...

So resepi asal leh amik yg kak liza nye nih...lebih kurang yg kite wat...cuma ganti ubi tu ngan ubi kentang jer...ahaks





KUEH CEK MEK MOLEK
Sumber : FP Hanieliza
Bahannya
500 gm keledek ]kite ganti ngan ubi kentang
½ cawan tepung gandum
½ cawan gula
garam
Minyak untuk menggoreng

Caranya
1. Rebuskan ubi keledek dengan sedikit garam sehingga lempuk.
2. Buangkan airnya dan lenyek sehingga lumat. ]kite kisar guna food pro..
3. Gaulkan dengan tepung gandum.
4. Bentukkan bujur dan masukkan gula pasir dalamnya dan bentukkan memanjang supaya nampak bujur.
5. Gorengkan dalam minyak yg banyak sehingga kekuningan.
6. Angkat kueh dan toskan minyak. Hidangkan.


Quote:
CoretanKu
kesum >> try ahh tak cuba tak tau...
shima >> nih bukan kes takde keledek...tp kes nak buat yg takjadik..ahaks...ada kaaa


Saturday, 19-Jul-2008 07:18 Email | Share | | Bookmark
Pizza lagi

 
 
Nih operasi clear kan stok...main taruk je semua benda...sampai nak kasi name pon tak tau...wi name pizza clear stok ok gak kot...ahaks...

Bahan topping tu kite taruk, sos baki kuah spaghetti diubah campur herba sedikit...pastu taruk cendawan,cheese mozarela,cheese urai2(taktau nak panggil ape) n taruk isi ketam....

Gambo sblm bakar tak sempat nak snap...so layan yg dah bakar je ler ekk...



Nih yg dah potong..n...dah dingap....




[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net