Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]
Friday, 18-Jul-2008 11:36 Email | Share | | Bookmark
Daging Masak Hitam

 
Masa mula2 nak mengodeh fotopages nih,fotopages kakliza ler merupakan fotopages yg pertama kite jenguk n try resepi...byk juga ler...sampai hubby kite tlg print semua resepi kakliza...ahaks....ade 2 fail beso tu... nak galakkan isterinye memasak... Alhamdulillah syukur pd Nya...byk benda boleh belajo...leh berXperiment...lagi2 lak jadik golongan perantauan nih...semua benda nak makan, nak kena try...duk kat Mesia sure hubby pi beli yg siap je...

Jutaan Terima Kasih Buat Kak Liza ya...Byk Ilmu yg Dikongsi tu... Arigatougozaimasu......

Ok kite berbalik kisah daging masak hitam nih... kite terliur nengok masakan kakliza nye jugak lah nih n tgk bhn semua ade so menjadik ler menu tgh hari ni + bayam goreng budu(pon resepi kakliza)...



DAGING MASAK HITAM
Sumber : Hanieliza FP
Bahannya
500 gm daging [dipotong nipis]
1 s/b serbuk jintan manis ]
1 s/k serbuk jintan putih ] bancuh dgn air rebusan *kite bancuh ngan air biase je
4 s/b minyak masak
5 s/b kicap pekat
1/2 cawan jus asam jawa

Bahan Mesin
15 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
15 tangkai cili kering

Caranya
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dan jintan yg dibancuhkan hingga wangi.
3. Masukkan daging dan sedikit air. Biarkan sehingga lembut.
4. Bila sudah lembut masukkan kicap.
5. Masakkan sehingga pekat dan naik minyak. Rasakan garamnya.
6. Bila telah masak boleh hidangkan.


Quote:
CoretanKu
kakliza >> ape je name daun yg warna hijau tu kite tibai je kakliza...kes terliur sesangat...pasal bab mkn hari tu balik mesia kat 1/2 thn takde ler beria2 makannye...dah sampai balik sini semua nak makan...atuiiiii laaaaaa...
shima >> citer bab budu nak pecah perut...kes nye budu tu kite pos...pos kapal lak tu...mase tu ade 12 botol semua,saiz kecik...memang saje beli yg kecik coz kalu pecah,tak pecah semua...nak jdk kesah,pecah kat perlabuhan kobe...tersangkut kat sane 1 mgg ingat kompen dah tak selamat mai dah...sekali sampai juga,diorg siap cuci botol yg pecah n kasi kotak baru lagi...yg ngato plak 2 org tu...(so gini ler lbh kurang dlm bhs kite)

org pej pos : cuba check brg mane yg pecah
hubby : (ingat malas nak bukak kotak dpn diorg,tp duk tunggu jugak, so bukak je ler)
yg ini kot (botol budu yg org kat kobe dah basuh bersih)
org pej pos : boleh buat tuntutan
hubby : takpe lah
org pej pos : (duk tunggu lg depan pintu)
hubby : takpe harga dalm 10 yen je...(kena kelentong)

so lepas sain ape2 patut baru lah diorg blahhhhh...penangan budu nye pasal... selamat ler lagi 11 botol tu...
cinta(ct) >> try jgn tak try...sedappppp...
mamasya >> hehehe...kire kite org first ahh cuba ekk,yatta...hehehe...botol tu memang berkilat betui dia cuci,kalu botol tak pecah ok gak nih botol pecah tu...tabik ahh diorg nih...siap ganti kotak n mintak maaf lagi tu...
dayang santubong >> boleh2 bak sini mangkuk tingkat...
lee lin >> same ler kite,kalu yg berjele2 tu, ampun jadik KIV le jwbnye... entah bile nak cuba...
srsfeqah >> cuba jgn tak cuba...tak rugi tau...
MamaLeen / Kak Leen >> salam kakleen...so skrg dah jdk penggemar budu ler... kite pon ade satu kisah lg pasal makan sambal belacan,sblh hubby tak mkn sambal belacan, diorg sambal lada/sambal asam je...so nak jdk kisahnye masa wat majlis aqiqah aqil,adik bongsu kite amik sambal lada tu sampai 2 senduk tu..kite dah kasi klu, dia tak nak dengar, leh plak dia kata sedap byk2 nih... sekali tu adik tak sentuh pon... cam sama je ngan kisah kakleen cuma beza nye nih kes sambal belacan.
ruhil >> silakan...
Pemancing Ikan >> sblh pantai timur aiskrim nih biase je...dari kecik dah pernah jumpe...nanti leh cuba...sodapppppp....tgh2 suhu dunia duk naik nih...
Ana >> baru 1 st buat kak ana...ubah selera...sesekali...
shima >> rugi tu seludop botol kecik...kite dulu bwk 2 botol saiz gamat tu...yg lebih tu pos... sian lak kena catu...mai sini kite kasi 1-2 botol.... byk lg tu...dah ade dpn mate tak de ler beria sgt nak mknnye...sesekali buat umpan tekak...time tak lalu segala mak nenek lauk...


Thursday, 17-Jul-2008 14:13 Email | Share | | Bookmark
Bubur Kacang Hijau

 
 
Bubur nih kite buat agak cair utk bikin aiskrim...yatta esok leh makan aiskrim. So resepinye pon sempoi...tak sukat pon... main agak2 je...



Taraaaaaaa...nih ler hasilnya...kita tukang taruk dlm plastik... yg jom simpulnya cik hubby coz kite dop lulus nak ngikat2 tu...ahaksss... 2-3 batang aiskrim tu lembik jadiknye... dek kite yg buatnye...
Psss...hubby kite dah besse buat mase kecik2 dulu...katenye dekat beratus gak ler buat jual...tabik beb...



Quote:
CoretanKu
Zai KuLiM >> best pada yg gemar...kanak2 biasenye tak suke...
MaDiHa >> kite mase kecik2 pon tak suke gak...lor nih je leh sesuai ngan tekak...anakku jua begitu...itu yg buat aiskrim dr jus utk dia.
Jasmeen >> mai cepat akak...kite tak jual,kite kasi sape yg cepat mai...
MamaFaMi >> kite semua jenis bubur kacang or pulut kuren... tp dah jdk aiskrim best juga,pepanas nih.
izanman >> salam perkenalan jua..thanks sudi singgah sini...jap nanti kite g ya...tungguuuuuuuu
Hajar >> salam kak hajar...eskrim nye dah kite tayang tu... syoknye dah dekat nak balik dah...kite kalu tak ade aral 1 thn lebih lagi kot...
kak jie jie >> wahhh durian...huhuhuhuu... cam best je taruk durian... mane nak cari nih...
kakmOn >> salam jua kakmon...kite sihat je... masak tu takde ler rajin...tu menu harian je...praktis utk pose lah jwb nye...ahaks...
srsfeqah >> kite nih kueh2 kuren sikit,tp hubby kite semua suke kueh2 tradisional...arwah mak mertua suka bikinnya.
shima >> main tukar2 aci ke..ahaks..kite pon dah boring duk jepun nih...plastik tu suruh adik pos ari tu...ngan asam masin...cdg nak wat aiskrim asam masin jadiknye aiskrim kacang dulu...
jun >> salam kak jun...hehehe...buburnye kite dah magik jadik eskim semua...nak eskim leh ler
kesum >> tu ler...dah masuk summer nih teringin...tu dah nak start operasi wat asam boi lak.


Thursday, 17-Jul-2008 13:44 Email | Share | | Bookmark
Mee Rebus Sempoi

 
Hari nih, satu hari tak makan nasi...nak kata tak lapo... lapo...maybe dek panas dah start mendadak kot...semalam suhu 26 darjah hari nih 33 terus...tak kire siang or malam same je...nih belum masuk musim panas betui2...atoiiiii ler... selera terhadap nasi leh kuren skit...same ler ngan anakku sorang tu...asyik minta susu sejuk je...hari nih hampir 1 liter susu fresh dia minum.

So malam nih kiteorg mkn mee rebus je... nak cepat... perut dah berdondang sayang dek tak makan nasi...duk makan roti je...pagi n tengah ari...ahaks...satu lagi kes... cik hubby kite tak mkn tgh hari kat rumah...aqil lak tak mkn nasi takpe,janji air ade,roti ade,biskut ade,kek ade... ade semua tu, nasi tak mkn pon takpe, jenuh gak nak pujuk mkn nasi dia nih... dek kerana mee pon dia n ummi n abahnye pon suke,ape lagi...mkn malam kiteorg mee rebus xpress laaaa...ahaks,,,,

So layan je ler gambonye....



Quote:
CoretanKu
MamaFaMi >> kakmeen dah tlg jawabkan dah tu...hehehe...
Jasmeen >> bijak2...leh 10 btg eskim kacang free...


Wednesday, 16-Jul-2008 14:59 Email | Share | | Bookmark
Ikan Aji Masak Lemak Rebung

 
Hohohohooo....masak lemak rebung kite ari nih...duk jelajah FP n Blog ramai kengkawan duk wat masakan guna rebung n hubby kakgno kate rase rebung jepun nih lain dr yg mesianye...yg sininye manis...nak kate terliur idop ler jugak...dah lama tak mkn je...dop silap mase kecik2 dulu ade ler mknnye...skrg dah lupe camne rase n nak buat pon tak tau camne dan nih antara masakan hubby kite suke mkn...ahaks...(Hayat kite kawin nih baru masak rebung utk hubby kite tu...) so kite masak nih main tibai je coz dop sempat nak g copy mane2 resepi...mula tu nak buat ngan ayam... sekali tgk kite nye ikan aji byk stok so tibai je ler...so lepas solat zohor kite pi ronda jusco...beli rebung yg dah siap,cuma balik potong je nipis2....balik je terus masak...main taruk2 jer...sukatan main agak2 je,rasenya alhamdulillah sodappppppp....



so nih adelah antara bhnnye...

IKAN AJI MASAK REBUNG
Sumber :-
Bahannya
1 ekor ikan aji ] dipotong 4 dan beratnya dlm 1 kg kot
3 ulas bwg merah ]*
1 ulas bwg putih ]*
2 cm kunyit hidup ]*kisar
1 hiris lengkuas ]*
1 hiris halia ]*
4 biji cili padi ]*
1 tin santan pekat
2 btg serai ] dititik
2 kpg asam kpg
300 gm rebung ] dipotong nipis
garam

Caranya
1. campur semua dlm periuk...kacau sehingga mendidih.
2. rase garamnya,siap.

pss...xpress kan...ahaks .


Quote:
CoretanKu
<< jeff >> >> pada yg suke tu memang syok ler...kite tak mkn perut...cik hubby suke juga...kalu pi makan mee sup sure pesan siang2 jgn taruk perut...
srsfeqah >> good idea...lain kalu leh wat gak...maklum ler kite tak arif sangat pasal2 rebung nih...
Linda >> ahaks...masakan harian akak...tepek kat sini next time leh rujuk...mane ler tau kan...anak teruna ku mau masaknye nanti...ahaks.tu main tibai je coz nak perabis stok dlm esbox...kite gune saiz beso tu...
jasmeen >> terlepas pandang,main taip je... dah baiki tu....ahaks... rebung sini takde bau ler akak...nak gak tau bau dia mase beli ari tu...takde plak... so tak tau ler kite bau dia camne... ikan tu saiz yg beso saiz cam ikan aya kite...saje beli beso ari tu coz yg segar... ...dah beli, tak tau lak nak wat ape, tu yg jdk menu ngan rebung...
cikwan >> sedap juga...masak lemak tu jadik best lak ade rebung... yg jepun nye ler...yg mesia nye kata org baunya kuat...sini dah 33 darjah dah...tak lame lagi 39 darjah ler nih...
boxhousestudio >> hubby kite tak pernah masak,masakan kampung...semua duk masak masakan Itali tak pun jepunnye...
shima >> sesekali leh ler...tak leh selalu kolestrol tinggi tuuuu.. .


Tuesday, 15-Jul-2008 13:28 Email | Share | | Bookmark
Spaghetti Meat Sauce

 
Menu nih kite yg request kat hubby... camnih ler lebih kurang dialog kami...ahaks..

Quote:
kite >> rase jemu lah plak mkn nasi kan..? (bertanya konon2nye)
rase cam nak mkn spaghetti je...
hubby >> nak mkn spaghetti ape? (nada offer nih)
kite >> fresh tomato basil pon boleh...tp basil fresh takde...so yg sempoi2 pon ok
hubby >> abg wat meat sauce je lah...ayam kisar pon ade tu...
kite >> beres...
(ahaks...kes angin M n leh tukar2 angin sesekali makan masakan cik hubby)


So nih ler hasil tangan cik hubby kite....



Quote:
CoretanKu
jasmeen >> pembetulan skrip bile time si isteri mai angin M...ahaks..
srsfeqah >> carik jgn tak carik...
misliha >> salam akak...huhuhuhu...kite dah sampai bumi sakura nak terbang balik ke bumi tanah air kite ni, alamatnye thn2 depan ler sampai...hohohooo byk rugi laaaa...takleh berguru ngan akak nih...insyaAllah pjg umur murah rezeki kite jumpe di next2 kelas ya...
zira >> chef hubby nih masakan itali je leh request...lain kena chef sendiri...
boxhousestudio >> time sakit ke or time angin M ke leh ler tukar chef...
KakLeen >> salam akak...lame juga tak pi blog akak...internet slow sikit....dlm proses nak tukar...
the kesum return >> mane leh lawan ngan yg fresh...
Dayang Santubon >> thanks akak...duk bincang2 ngan hubby gak...kalu kat mesia dah join dah tu...
mamasya >> takleh cuti 1 hari...biasenye cuti 1 time je...sarapan ke...or mkn malam...
MaDiHa >> bukan tak leh akak time dia balik...tp sempat lapo dulu kite yg duk menanti nih...ahaks...so kalu dia dah plan nak masak lepas kerje biasenye dia pesan siapkan bahan dulu...


[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net