Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 15-Jul-2008 02:10 Email | Share | | Bookmark
Award from Shima

 
Thanks shima...seronoknye dapat byk2 award nih...semoga ikatan persahabatan kite berpanjangan ya....jumpe kat mesia...

So award nih kite kasi kat semua teman2 blog n FP kite...sila ambil ya... Thanks...



Monday, 14-Jul-2008 23:56 Email | Share | | Bookmark
Award from Akak Hajar UK

 
award nih kali ke2 kite dapat dari akak hajar UK... mekasih ya akak...semoga akak n family dipermudahkan di dalam segala urusan dan ikatan ukhuwah antara kite berpanjangan.amin.

So award nih kite kasi kat semua teman2 blog n FP kite...sila ambil ya...

Quote:
CoretanKu
shima >> thanks shima,akak dah gantung kat atas tu...


Monday, 14-Jul-2008 16:31 Email | Share | | Bookmark
Nasi Lemak + Sambal Bilis Petai + Marble Cheese Cake

 
Nasi lemak nih sempoi je... kite buat 3 cup... lawan ngan sambal bilis petai...semua benda nak taruk petai je...nasib nasi tu kite tak taruk...ahaks...tp kite tak mkn petai amik bau je....



NASI LEMAK
Sumber : -
Bahannya
3 cup beras siam ]*bersih dan toskan
1 cup beras jepun ]*
5 cup air
1 1/2 inci halia ] dipotong @ diketuk
1 sudu mkn garam
9 sudu makan santan pekat
1 ulas bwg putih ditumbuk
3 ulas bwg merah dimayam

Caranya
1.masuk semua dalam periuk letrik,tekan butang masak...siap.


psss...resepi sambal bilis tu leh tgk N3 lepas ya...

Quote:
CoretanKu
<< jeff >> >> ya betui tu... ape2 sambal kena power...
Hajar >> salam...thanks hadiah tu...dah ku gantung di atas sane...nasi lemak sempoi je tu...


Monday, 14-Jul-2008 13:33 Email | Share | | Bookmark
Marble Chocolate Cheese Cake

 
Lepas je buat kek cawan kat bwh tu,hubby rajin lah plak nak pi kedai...kim ahh cheese...ape lagi kite guna separuh utk topping kek cawan separuh lagi kite wat kek marble cheese cake nih....kes terliur sesangat nengok FP kak rinn itewwwwww...ahaks...

Baunya harum betui,bile mule2 kuar dari oven microwave kite tu...risau gak takut tak jadik je...tp Alhamdulillah tak mengecewakan kite...masak je suruh hubby rase coz kite pose,kalu idop dah ngap siang2 dah.... godaan + cobaan...so nih salah satu menu berbuka kite... Sodapppp...



CHOCOLATE CHEESE MARBLE CHEESE CAKE
Sumber : FP Kak Rinnchan
Bahan A :
180gm mentega
20gm serbuk koko
1 sudu teh baking powder
120gm tepung naik sendiri (Diayak bersama serbuk koko & baking powder)
170gm gula castor
3 biji telur

1. Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji, kacau sebati.
2. Masukkan campuran tepung+baking powder+serbuk koko. Gaul rata dan bahagi kepada dua bahagian.

Bahan B:
250gm cream cheese
60gm gula castor
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla

1.Pukul cream cheese sampai kembang.
2.Campurkan gula, telur dan esen vanilla. Pukul lagi sampai kembang dan rata.

Cara-cara :
1. Tuang satu bahagian A ke dalam loyang. Ratakan. Tuang aduanan cream cheese di atasnya dan ratakan.
2. Tuang sebahagian lagi bahan A dan ratakan.
3. Bakar pada suhu 165 darj cel selama 50min-60min ikut oven masing-masing. Seeloknya dibiarkan sejuk dulu sebelum dipotong. (kite guna microwave oven suhu dia 140 darjah selama 40 minit)


Quote:
CoretanKu
the kesum return >> buat tu senang je...rase pon best...tp kite buat setengah adunan je coz takut tak abis...ade kek cawan lg tu...
shima >> try ahh...tak rugi...
Ida Bakery >> bila dah sejuk tak cukup...sodap..


Monday, 14-Jul-2008 13:30 Email | Share | | Bookmark
Kek Cawan Oren

 
Kek cawan nih kite offer kat hubby kite,coz dia suke kat kek perisa oren...kes adjust gulanye keknye rase tawar sikit,so terpaksa ler buat topping yg asalnye togel...topping tu kite gune krim cheese...sesuai ler plak...ahaks...first time buat nih...tu main taram je...alhamdulillah ok... resepi nih kite cilop dari mamafami,resepi kek oren...so dek kerana angin kuskusssss...kite copy n paste jer ler...

So camni ler rupenye...



KEK SPAN OREN
Sumber : Mamafami n sumber asal Chef Norzailina
Bahan-bahan
6 Telur
175g Gula
1 sudu teh Quick 75/ovallete
225g Superfine floor - ayak
60g Mentega cair @ Minyak jagung
30 ml jus oren
1 sudu teh parutan kulit oren
20 ml air sejuk

Kaedah penyediaan
1. Alas 2 tin bulat 20 cm dengan kertas kalis minyak.
2. Pukul telur, gula dan ovallete hingga pucat dan kembang.
3. Kaup balikkan tepung perlahan-lahan ke dalam adunan. Jangan dikacau kuat.
4. Masukkan jus oren, air dan kulit oren, gaul rata.
5. Tuangkan mentega cair atau minyak dan kacau sebati. Jika terlalu kuat memukulnya, kek akan menjadi keras kerana tiada gelembong udara.
6. Tuangkan ke dalam tin-tin tadi. Bakar pada suhu 180C selama 25 - 30 minit atau hingga permukaannya menganjal bila ditekan. Keluarkan dari tin dan biar sejuk sebelum disapu dengan jem atau icing.


Quote:
CoretanKu
shima >> sesaje offer kat cik hubby,n salah satu sbb angin R mai,kena layan...buatnye angin M mai tak berasap dapur ku...


[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net