Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 19-Aug-2008 07:18 Email | Share | | Bookmark
Moist Chocolate Cake

 
 
Kek nih kite amik resepi akak Mis(sedap tau) n toppingnye akak zati sdn.bhd...n panduan microwave akak linda...hehehe....akak kite nih tak lepasnye...on time...ahaks...

Kek nih ditempah oleh kak gino...thanks ya akak...sudi tempah...sedap nanti leh tempah lagi...kalu tak sedap minta maaf bebanyak ya...kite budak baru belajo...

Dan deko choc kek nih ade pobelem sikit sebab time utk coklat tu mengeras tak cukup...so kelompaknye pon cam nak jatuh je....

So jom kite layan gambonye ya...





Resepinye kite C&P je ya...halal ya empunya...


Quote:
CHOCOLATE MOIST CAKE
Sumber : Kak Misliha
Bahan-bahan :
250gm butter
300gm castor sugar
1tbsp ovallete
6biji telur

Diayak :
250gm tepung
2 tsp baking powder
1½ tsp soda bicarbonate

Bahan2 paste :
1 cawan serbuk koko
1¼ cawan air
60gm gula castor
1tbsp serbuk nescafe segera - optional kite gune kopi

TOPPING CAKE
300 gm Cooking Chocolate ] kite gune resepi kakzati
200 gm Whipping Cream ]
1 tsp butter ]

Cara-cara :
1. Pukul butter + castor sugar + ovellate sehingga kembang, masukkan telur satu persatu.
2. Masukkan tepung yang telah di ayak bersama soda bicarbonate + baking powder
berselang seli dengan paste.
3. Bakar pada suhu 170 darjah, selepas setengah jam turunkan suhu ke 150 darj bergantung pada
oven masing-masing.


Doumo Arigatougozaimasu,
Aishah
http://shaishah.fotopages.com
http://aqilma.fotopages.com


Quote:
CoretanKu
1.zira >> mekasih...tp byk kena perbaiki lg tu...tu kali ke-4 buat kot.
2.~ niza et sofia ~ >> thanks akak...pd tekak kite sedap la...
3.rinzura >> hehehe...leh tempah lah tu...
4.ummi >> ahaks...jauh bebeno nak ngajo nih...akak leh pi berguru ngan zatidhati lg dekat...
5.Pemancing Ikan >> dah makan citer sedap ke... tak sedap plak...
6.ahamd syafiq akram >> tq...sat lagi akak pi merempit sane...
7.<< jeff >> >> masih byk kurang...tp ape2 tq ya...akan ku perbaiki lagi.
8.kak jie jie >> alhamdulillah...cuba nak kenalkan product halal...
9.umieaisyah >> try ahh...setakat kite try kek moist nih antara yg paling best kot...or maybe sblm nih buat tak pernah nak menjadik...main taram je...
10.dayang santubong >> salam kembali...sudi2 singgah bile2 free ya...kek tu sedap pd tekak kite...
11.cikwan >> mekasih n insyaAllah pd mereka mahukan kek yg bhnnye tak diragui....akan kite cuba tunaikan.
12.Haniss >> alhamdulillah yg menempahnye puas hati...
13.watie >> ahaks...akak nih ade aje...thanks sudi singgah sini...macam mane ler nak ngantor tu...jauh bebeno....paling xpress 3 hari...
14.Lee Lin >> hehehe,...bunganye kuren sikit tu...tp kalu nak berguru kena pi menuntut kat pekan sane...
15.ahamd syafiq akram >> akak kat jepun lah cayang...kat mesia akat maybe duk pekan...asal trg.
16.jasmeen >> mekasih...tp sensei nengok sure kena komplen...masih byk perlu diperbaiki tu.
17.watie >> kite dah 2 thn sini.
18.zana hassan >> betui lah akak...tu pon deko yg kali ke 4 kot...yg gune cokelat.
19.watie >> pjg umur murah rezeki satu hari nanti leh jumpe.
20.shima >> kalu duk sebelah mau je ku kasi...
21.Mamasya >> tak leh banding ngan akak nye lagi...akaknye rose lawa lah...besday kite 22...kite sama hari,tp lain bulan...lain tahun...lain minit...lain jam...lain saat...ahaks.
22.kesum >> tq...mane idopnye tempat ko tu suhu berapa yaaaang...kat sini suhu 30...dah ler tu...tingkat atas nih panas oooo...jap lg musim sejuk tak sampai sejam pon dah leh deko bunga...wwess...ko nak bukak blog bile nih...rindu aku nak merempit umah ko...


Sunday, 17-Aug-2008 13:50 Email | Share | | Bookmark
Cup Cake Oren + Cup Cake Chocolate

 
 
pian pakai baju belang
View all 10 photos...
Semalam selepas siap bikin marble maccha cheese,kite bikin 3 set cup cake...2 set utk teman malaysia yg telah tamat pengajian diorg...1 lagi utk teman danchi (yg nih lupe nak amik gambo )

Utk Abg Darul...Cupcake oren n topping cheese


Utk Pian...Cupcake span n toping coklat


Majlis perpisahan ini khas buat Abg Darul n Pian...Menunya ade satey,ade ayam n sosej bakar,ade yaki soba a.k.a.mee goreng,ade cupcake,ade kek batik,ada tembikai a.k.a timun cina(yg nih mahal gilo kat nippon nih)...itu je kot...n ade sdkt permainan utk budak2...mak n bapak budak pon ade...

So kite layan je ya gambonye...buat kenangan...


Doumo Arigatougozaimasu,
Aishah
http://shaishah.fotopages.com
http://aqilma.fotopages.com


Quote:
CoretanKu
1.amal5041 >> tulisan jepun tu...kerabu tu...bahan tak cukup,10 jam pon konpen tak siap...
2.umieaisyah >> buleh...ingatkan kite ya...takut terlupa...
3.srsfeqah >> hehehe...mekasih...1st tulis dlm bhs jepun...buruk kan main...nak kim maccha gak ke?kite tak sure lg balik bile...maybe thn depan...
4.kak e >> salam kak e...
5.zira >> mekasih...sebenarnye kite nih tak ketif pon...mase buat je baru mai idea nak sorok mane yg cacatnye...
6.SL >> salam kembali...kitenye kappies biase je...tulisan tu hubby yg request...so tibai je ler...suruh dia print elok...supaya senang nak tiru...
7.Mamasya >> mekasih...makna camne nak xplain...ucapan lps dpt satu2 benda ngan susah payah kot...
8.jasmeen >> mekasih akak...dah tak leh amik dah...selamat masuk mulut semua...nak beso kat sreen tu...lambat gilor...nak uploadnye...
9.Mamasya >>
10.~ niza et sofia ~ >> thanks...kite teman hubby study sini...
11.~ niza et sofia ~ >> kite dah 2 thn sini...bhs jepun tak pandai2 pon..
12.rani >> hehehe...buleh2...tapi nak tanye tulisan kanji n makna bagai tu kawan out...
13.dapurimpian >> salam...mekasih...deko tak seberape pon tu...kena byk perbaiki lg...
14.Linda >> arigatou ne akak...hehehe...kite setakat nih takde plan lagi nak cari benda kat situ...next time tak tau le...amin.
15.ummi >> salam kembali...hehehe...buleh je nak kongsi ilmu ciput nih...resepi cc oren tu leh tgk n3 sblm ya...kalu yg cc span tu kena nuntuk ngan kakzati...
16.zana hassan >> mekasih akak...kite balik mesia pon sure dah lupe sbb tak paktis... lain ahh sentiasa gune...


Saturday, 16-Aug-2008 12:32 Email | Share | | Bookmark
Marble Maccha Cheese CC

 
Taraaaaa...Berjaya jua akhir nye nak bikin marble maccha nih...Warna kat dalam nye tu lawo...Hijau muda...Bukan pewarna tau,tu warna semulajadi maccha nih...Lepas nih leh taruk lebih lagi ler maccha nye coz rase kuren menyengat... Thanks Akak Linda cayang...Kongsi banyak tips...

Jom layan gambonye ya...dlm dia tu warna hijau muda, nasib baik rupe tak kecut je...tp dlmnye tu ade ruangan udara ler...hehehe...biase ah gune 2 benda yg asing...

Opss...sebelum ade yg keliru Macca tu adik beradik Ocha...Ocha plak dlm bhs kite teh jepun daaaa...



Doumo Arigatougozaimasu,
Aishah
http://shaishah.fotopages.com
http://aqilma.fotopages.com


Quote:
CoretanKu
shima >> salam shima...hehehe...dah jdk surirumah kat tempat org lak nih...So tempat tu ler yg kite duk berxperimentnye...Warna ijau tu color teh jepun...Cepat2 ya install internetnye...nanti laju ler plak shima duk dapur tu...
Mamasya >> casing tu musim2 je ade...nih kebetulan jumpe kat kedai 100yen 10 biji satu set tu...


Friday, 15-Aug-2008 11:39 Email | Share | | Bookmark
Menu Satu Hari...

 
 
 
View all 5 photos...
2 hari lepas hubby ade beli udon 3 bungkus...aikkkk... Rase cam takde pesan pon...or maybe mau buat sup udon segera,yg biase anak kite, aqil makan...Tp meleset rupanye sangkaan kite... Mau dibikin udon goreng...hehehe...Sodap juga tau,kena lak ade lada jeruk...First time makan sejak duk nippon nih...Sblm nih ade je kat tv or kedai buat...Kite je tak terlintas mau buatnye...ahaks...

Nak bikin udon goreng nih sebenarnye simple je...Cam goreng mee biase,cuma kalu udon tu yg sdn.bhd bikin kena rebus siap2 dulu...So tak yah ler kite tepek resepinya ya...

Opss...Lupa nak xplain UDON tu adik beradik Laksa Gandum.



So untuk anak kite seperti biase,Onigiri...acuannye kite sambar kat kedai 100yen...cute2.



Ada Sup Oat Brokoli...Nih menu semalam terselik...


Dan ni menu lunch n dinner...Resepi leh tgk N3 sblm nih...Cuma tukar bhn mentah n sayur je...

Kari Daging


Sambal Udang Petai



Doumo Arigatougozaimasu,
Aishah
http://shaishah.fotopages.com
http://aqilma.fotopages.com


Quote:
CoretanKu
~ niza et sofia ~ >> nak kata pandai tak de ahh...tp dek tekak nak mkn...kena buat sampai jadik...kalu kat mesia sure dah pi jelajah kedai tu...


Thursday, 14-Aug-2008 13:24 Email | Share | | Bookmark
Kek Sponge Coklat

 
Kek nih ditempah oleh Jimi...saje nak buat mkn kate ye,so nak kecik je...Toppingnye plak kuren memuaskan coz coklat meragam...Tension nengok nye...

Ape2 pon Arigatou ne...Hope jimi suke...n tak serik nak menempahnye...




Terimakasih...Jemput Datang Lagi...
Jom Tengok Album Ryoko Di:
http://aqilma.fotopages.com


Quote:
CoretanKu
1.Gino Burn >> Hehehe...kena kasi tau awal ya...almaklum le jadual kite tgk cik hubby...kot2 nak g ryoko...
thanks ya...
2.<< jeff >> >> Thanks ya...InsyaAlalh akan diperbaiki lagi.
3.kesum >> Mekasih ct...bile nak bukak blog ya?rindu kat awok...
4.khaiza >> nak kate rajin tak le...tapi duk sini nak mkn nye pasal yg malas pon leh jdk rajin...tp semua versi xpress ahh...
5.Ida Isk >> tak tau nak kate ler...hope...
6.jasmeen >> mekasih akak...mmg kena menuntut kalu nak wat topping cokelat nih...kite yg pi nuntut nih pon fail lg...mungkin masih tak faham ragamnye...
7.zira >> sedap pd yg suke cokelat...
8.RinnChan >> hehehe...meragam kes kite tak faham2 lg ragam dia...thanks ya.
9.MaDiHa >> kes kite same laaaa....huwaaaaaaa....
10.umieaisyah >> design pon jdk ganas tu...nak tutup mane yg comot n sewaktunya...
11.Pemancing Ikan >> tu semestinya...
12.Kak Lin >> salam kembali...jemput mai kite buatkan ya...
13.Linda >> dasyat tu...takutnye pasal kat tukang buatnye...ape2 pon thanks ya akak...atas sokongan n tips yg diberikan tu...
14.kak jie jie >> kite pon suke kat kek cokelat nih...
15.srsfeqah >> kite suke no 22 dlm bulan ogos...hehehe...
16.Mamasya >> ade kesilapan teknik sebenarnya...hehehe..duk sebelah sensei sure kena jentik...ahaks...


[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net