Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  2  3  4  5  6  7  8  [9]  10  11  12  13  14  15  16  >  >>]    [Archive]
Thursday, 14-Aug-2008 13:06 Email | Share | | Bookmark
Spaghetti Peperoncino2

 
Hari nih dah tak tau nak masak ape...so pinta leh cik hubby buatkan spaghetti peperoncino....kali nih hubby tarukkan kobis...sbgi bhn tambahan...so resepinya boleh lihat di N3 lepas.

So camni ler hasilnye...




Quote:
CoretanKu
Kak Lin >> salam akak...kite mula tu tak reti mkn spaghetti...tp diajar mkn oleh cik hubby jdk suke lah plak...lagi lak ck hubby yg masak lg ler sukenye....


Wednesday, 13-Aug-2008 04:45 Email | Share | | Bookmark
Nasi Tomato + Ayam Masak Merah + Acar Mentah

 
Nasi tomato nih...main taram je...Kire versi kite ahh nih...Tapi nih gune tips Akak Linda,gune jus tomato...Sedap betui rase dia...lebih sedap dr yg gune tomato puri tu...So nasi nih kite makan ngan ayam masak merah n acar mentah...Resepi ayam tu leh tgk kat sini http://shaishah.fotopages.com/?entry=1628437 dagingnye ganti ngan ayam.

NASI TOMATO versi Jepun
Sumber : Sdn.Bhd
Bahannya
3 cwn beras siam]*Bersih n Toskan n Masuk dlm periuk letrik
1 cwn beras jepun]*
3 cwn jus tomato
2 cwn air biasa
1 sudu besar garam
1 biji tomato ]potong kecil
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum cengkih
1 inci kulit kayu manis
1 biji bwg putih ] ditumbuk halus
20 gm butter/minyak utk menumis

Caranya
1. Panas kuali,masuk butter. Bila butter cair masuk bwg putih. Tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan cengkih,bunga lawang n kulit kayu manis.
3. Bila dah terbik bau masuk dlm periuk letrik.
4. Masukkan air n jus n garam. Kacau n tekan butang ON.
5. Bila dah hampir masak,balik2 kan nasi tu.Siap

Note: Enak dimakan bersama masak merah,masak pedas dan gulai dari daging/ayam/bilis + acar mentah.




Quote:
CoretanKu
Hajar >> Salam kembali...jemput mai makan ya...
Kak Lin >> Salam kembali...hehehe...silap2 kalu berjiran,aishah yg duk makan or hidu akak nye masakan...boleh2 kite suke nih...


Wednesday, 13-Aug-2008 00:15 Email | Share | | Bookmark
Marble Midoricha Cheese Cake & Award From MamaSya

 
 
Kali nih marble cheese ni kite try nak buat ngan ocha a.k.a teh jepun....Banyak tips yg dikongsi dari Akak Linda http://anna3007.fotopages.com sensei cheese cake... antaranya utk dapat warna yg lawo kena gune ocha jenis maccha... tp dek dah beli midoricha ku try juga...sekali... tu dia dapat warna yg tak cun langsung Yg syok nye mase duk masuk adunan dalam bekas utk dibakar tu,kek nih berbau teh susu... so ku sangka sure rasenye cam teh susu...Tp meleset sama sekali sangkaanKu... rase teh O pon bukan...rase unik...sedap juga...Nanti nak try ngan maccha lah plak...sure dapat warna lawo cam sensei tu...

So ape2 pon layan je ler kek yg tak lawo tu ya... Resepi tu kite gune resepi Marble Choc Cheese Cake so kite C&P je ler resepinye sekali lagi....




MARBLE MIDORICHA CHEESE CAKE
Sumber : FP Kak Rinnchan
Bahan A :
180gm mentega
20gm serbuk koko kite ganti ngan 7.5gm serbuk midoricha utk setengah adunan
1 sudu teh baking powder
120gm tepung naik sendiri (Diayak bersama serbuk koko & baking powder)
170gm gula castor
3 biji telur

1. Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji, kacau sebati.
2. Masukkan campuran tepung+baking powder+serbuk koko. Gaul rata dan bahagi kepada dua bahagian.

Bahan B:
250gm cream cheese
60gm gula castor
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla

1.Pukul cream cheese sampai kembang.
2.Campurkan gula, telur dan esen vanilla. Pukul lagi sampai kembang dan rata.

Cara-cara :
1. Tuang satu bahagian A ke dalam loyang. Ratakan. Tuang aduanan cream cheese di atasnya dan ratakan.
2. Tuang sebahagian lagi bahan A dan ratakan.
3. Bakar pada suhu 165 darj cel selama 50min-60min ikut oven masing-masing. Seeloknya dibiarkan sejuk dulu sebelum dipotong.

Dan Ini award dari mamasya http://mamasya.fotopages.com/ mekasih byk2 ya ingat gak kat kite...



So kite panjangkan award nih buat teman2 utk dikongsi bersama
>>1. Ma Di Ha http://mamawandiha.fotopages.com/
>>2. Kak Norzailina http://norzailina.blogspot.com/
>>3. Chef Tania http://dapurcheftaniashiokadooo.blogspot.com/
>>4. CikWan http://dreamofbeingtheothersideofme.blogspot.com/
>>5. Akak Lin http://kaklins-gallery.blogspot.com/
>>6. Ah Mat Gebu http://tiffinbiru.blogspot.com/
>>7. Akak Mon http://ninasayu.blogspot.com/
>>8. Bro Rozzan http://rozzan.blogspot.com/
>>9. SayangSuhana http://www.suhanasweetsavoury.blogspot.com/
>>10.UmmiZaihadi http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/
>>11.Hanieliza http://hanieliza.fotopages.com/

Sila ya,bawa pulang ke rumah masing2... douzo yuroshiku onegaishimasu


Quote:
CoretanKu
1.ummi >> salam kembali...sama2 kite kongsi ape yg kite dapat...gantung lah bile akak senang ya...
2.zira >> salam kembali,rasenye tu mmg ada kelainan skit...
3.MaDiHa >> takpe sesekali tu...janji bhn dah ade jadik ler jugak nanti tu...
4.Kak Lin >> salam kembali...cayang akak juga...
5.cikwan >> salam kembali...ocha tu teh jepun...maccha n midoricha tu jenis ocha.nak buat kek kate kaklinda maccha lg sesuai...
6.SayangSuhana >> ok beres...midoricha tu jenis ocha...ocha tu teh jepun
7.Mamasya >> hehehe...versi jepun...cheese sini dekat rm15 gak seketui tu...kire murah lg kat sane...
8.norz >> sila lah gantung bila senang...thanks sudi ke sini walaupun sibuk...


Tuesday, 12-Aug-2008 02:56 Email | Share | | Bookmark
Titik Pelepah Sotong a.k.a Singgang Sotong

 
Resepi nih...Sempoi...n...Xpress...Dek anakku,aqil tak makan pedas so nih ler jadik menunya...tp Ummi n Abahnye sekali sapu...



TITIK PELEPAH SOTONG
Sumber : BONDA
Bahannya
200gm sotong ] bersih n potong bulat
1/2 inci halia ]*
1 inci lengkuas ]*dititik
2 ulas bwg putih ]*
1 biji bwg merah ]*
1 batang serai ]*
garam
air

Caranya
Masak semua dalam periuk,masak sehingga sotong empuk.Siap.


Quote:
CoretanKu
1.srsfeqah >> try ahh...simple je tu...
2.Kak Lin >> salam kembali...hehehe kalu minta sikit memang dah abis ahh...coz buatnye pon sikit...
3.MaDiHa >> hehehe...sini mane ler nak gagau sotong kecik sekor2 tu...gune yg tu best coz rase manis lg...name nye memang unik...asal usulnye tak tau ler...
4.jasmeen >> sblh hubby panggil singgang..sblh family kite panggil titik pelepah...
5.kesum >> yup singgang sotong...tp itu ler...titik tu leh ler xplain sbb semua bhn titik..pelepah tu ku tak tau mane dptnye...
6.zira >> kena try tu...baru tau rase camne.
7.umieaisyah >> sotong nak tumpang glamour tu...
8.Mamasya >> tq jelajah N3 kat bwh tu...sotong tu masakan sempoi je...sini ikan tongkol ade tapi takde yg jenis kecik cam mesia...biasenye beso2,tu kalu pi beli kat pasar basah teradomari tu kalu ade nak buat ape2 majlis...coz ikannye beso...so utk mkn kami sekeluarga nih,biase beli kat market biase je...yg diorg siap potong kecik2 utk buat shashimi...
9.<< jeff >> >> sedap n simple...
10.BR >> maybe name dia sotong masak titik pelapah...kite main taip je coz ikut org terengganu sebut... masak nih memang best..mak selalu gak ler masaknye mase kite kecik2 dulu...


Tuesday, 12-Aug-2008 02:34 Email | Share | | Bookmark
Sotong Goreng Kunyit

 
Kite tgk resepi ni dr FP Kak Liza gak...resepi yg sempoi n cepat...tgk bahan semua ade so jalan je...So seperti biase kite C & P gak le resepinye kat sini...halal ya akak...



SOTONG GORENG
Sumber : FP Hanieliza
Bahan
500 g sotong sederhana
2 biji tomato buah [belah 4]
1 pokok daun bawang [potong pendek]
serbuk kunyit
garam
minyak

Bahan Hiris
2 biji cili merah
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih

Cara
1. Sotong dibuangkan kulit dan bersihkan. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan dan bahan hiris.
3. Masukkan sotong, garam dan sedikit serbuk kunyit. Kacau rata.
4. Masukkan tomato buah. Kacau rata.
5. Tutup api dan taburkan hirisan daun bawang.
6. Hidangkan.


Quote:
CoretanKu
Kak Lin >> Salam kembali akak...buat jgn tak buat...simple n sedap tu...
yullina >> sedap n simple...salam kelan dr kite juga...


[<<  <  2  3  4  5  6  7  8  [9]  10  11  12  13  14  15  16  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net