Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 11-Dec-2007 11:32 Email | Share | Bookmark
Puding Buih

puding buih
Disebabkan esok nak bertandang di rumah Mbak Ana,so siapkan lah jua puding buih ni. Siap je puding n sejukkan teringat lak nak but kek coklat versi mat gebu,hari tu buat tak sempat ambil gambar terus habis di ngap.... Lepas siap buat kek,cik abg lak request buat bakso, bakso lagi...disebabkan cikabg kite dah murah hati nak asingkan ayam dari tulangnye so buat le jugak baksonya....nih kes nak makan ngan oat ler nih....ampun tuan nye resepi,pepadai je adu bakso ngan oat,tapi cuba ler bakso ngan oat....sedappppp....



PUDING BUIH
Sumber: BONDA
Bahan puding
1 plastik agar-agar kering (sblh kurang 12 gm)
8 cawan air (bergantung sehingga agar-agar hancur)
1 cawan gula (sehingga rasa manis buah)
8 biji telur putih
2 biji telur merah
1/2 s/k esen rose
sedikit pewarna pink

Caranya
1. Masak agar-agar kering dengan air sehingga hancur
2. Setelah agar-agar hancur, masukkan gula. Masak sehingga gula hancur
3. Padam api dan masukkan telur merah. Kacau rata dan biar sehingga suam
4. Pukul telur putih sehingga kembang
5. Masukkan pewarna pink dan esen. Pukul rata
6. Campurkan agar-agar suam. Kacau sehingga sebati dan hampir sejuk
7. Masukkan ke dalam bekas dan sejukkan

pss...perlu hati2 masa proses campur agar2 itu,perlu kacau sehingga hampir sejuk, kalu tak jadik buih di atas,agar2nya dibawah, org first time tgk mungkin kata unik,nampak cam lawo,tp itu tak lulus sebenarnye.heheheh...selamat mencuba!!!

Bahan kuah
1 tin susu pekat **kekadang guna susu cair campur gula
2 tin susu air masak
1 helai daun pandan
6 biji telur merah
1/2 s/k esen vanilla

Caranya
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Kacau rata
2. Panaskan periuk. Masak dan kacau sehingga hampir mendidih
3. Sejukkan dalam peti ais
4. Hidang bersama puding yg telah disejukkan


Quote:
CoretanKu
mamasya >> puding nih memang best makan mase baru keluar peti ais...nih memang resepi asal aishah dapat dari mak bonda...byk lagi yg tak tercatat...tengah duk kumpul kembali,buat rujukan akan datang...sukatan org dulu2 memang senang...kekadang ikut tak menjadi,maklum le kekadang tu cawan zaman dulu tak same cawan zaman sekarang,berat pek2 brg zaman dulu2 tak sama ngan pek2 brg zaman sekarang...so try n error ler nih.puding nih ade nasib baik jadik...nasib tak baik buih kat atas...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net