Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 1-Dec-2007 06:21 Email | Share | Bookmark
Bakso Ayam

baru masak
siap utk dimakan
dalamnye ade telur
Hari nih hubby pinta buatkan bakso,hehehee...nih baru kali ke 3 bakso dibuat,kali pertama tak jadik,kali ke2 dah ok kali ke tiga try masukkan telur puyuh...Bakso nih kalu kurang bawang sure tak best...Anakku si aqil itew gemar beno benda bersup ni..laju aje makan nasi nye...bakso ni kalu panas2 campur ngan oat pun best.

BAKSO AYAM
Sumber: LIA & mbak ANA from Indonesia
Bahan
500g ayam tanpa tulang,kulit & lemak]
1 s/k lada putih (ikut kepedasan)]
1 s/k pati ikan kattsuo/pati ayam]dikisar bersama
2 ulas bawang putih]
sedikit garam]
2 s/b tepung katakuriko(tepung ubi)/tepung sagu
20 biji telur puyuh rebus/telur ayam(kuantitinya kurangkan
2 biji lobak merak/sayur campur
4 biji bawang besar(yang warna kuning bukan yg merah)]dipotong 6
lada putih
pati ikan
garam secukupnya
air
daun saderi]dipotong halus

Caranya
1. Panaskan air sehingga mengelegak.
2. Kisar bahan kisar sehingga sebati,setelah itu masukkan tepung katakuriko dan gaul sebati.
3. Buat bebola dan masukkan telur puyuh di dalamnya.
4. Masukkan kedalam air yg mengelegak.Buat sehingga habis.Bila timbul toskan dan simpan air rebusannya.
5. Masukkan bawang yg dipotong tadi kedalam periuk tertutup lain dan perlahankan api.
6. Masak sehingga bawang layu,sentiasa dibalik-balikkan supaya tidak hangus.
7. Setelah masak,masukkan bawang itu ke dalam air rebusan.
8. Masak air rebusan itu seketika dan masukkan lobak/sayur campur tadi
9. Masuk garam,pati ikan dan lada putih secukupnya.Jika suka boleh masukkan kiub ayam.
10. Masukkan kembali ayam yg ditos tadi dan biar seketika.Bila mengelegak,padam api, tabur daun saderi dan tutup periuk.
11. Sedia utk dihidang.


Quote:
Coretanku
MamaFami >> resepi diorg kebanyakkan guna daging sapi(lembu) tp kata diorg daging kat sini(jepun) tak sesuai buat bakso,so diorg guna ayam sbb katenye kuah tu jadik keruh semacam.mama, try ahh baru tau sedap atau tak,bg kiteorg sedap aje...rase cam diorg(org indonesia) buat.lagi pun buatnye mudah aja.

kakmOn >> salam buat kakmOn...nganga mulut,meh aishah suapkan,cepat...cepat dah nak abis nih...
Mat Gebu >> pos pakai angin ok kot...Jemput mai Jepun,kite buat special.
lynnhassan >> iye ke ade pesnye,mesti syok ada yg segera,sini nak tak nak kena buat sendiri.pssss...sebenornye mase mai sini baru kenal ape tu bakso,mase kat mesia tak tau pon.tambah lak ade jiran2 indonesia ape lagi belajo masakkan diorg ler,mane2 yg berkenan ngan anak tekak kite org mesia.adik kite ade citer yg dia mkn kat sabah sedap,tp kat semenanjung tak best.tak tau ler......
Chef Man >> anyway byk sos yg diguna tu dtgnya dr japan or dah ade kat mesia?
Daalia >> Jemput makan....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net