Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 2-Dec-2007 07:05 Email | Share | Bookmark
Ayam Rica-rica

Jemput makan!
Redup je hari ni, sejuk betui...nak masak pun cam dah takde mood...so belek nyer belek resepi jumpe ler resepi nih...simple.so mule ler panas engin.asalnye nak masak ayam je,sekali cam rase nak mkn nasi goreng...so buat le nasi goreng sempoi...mkn ngan ayam rica-rica nih pon ok.

AYAM RICA=RICA
Sumber: Mbak ANA & LIA from Indonesia
Bahan
1 kg ayam]dibersihkan dan dipotong ikut saiz yg disukai
5 ulas bawang putih]
1 biji bawang besar]
2 biji tomato merah]
2 cm halia] dikisar halus
3 batang serai]
2 biji cili padi(terpulang)]
10 helai daun limau purut]
garam secukupnya
pati ikan>>tak guna pon tak pe
minyak utk menumis
lemon

Caranya
1. Ayam digoreng @ direbus @ dipanggang sehingga masak,ketepikan.
2. Tumis semua bahan yg dikisar sehingga pecah minyak dan agak kering,rasa garamnya.
3. Bila bahan dah agak kering masukkan ayam tadi.tudung kuali,biar seketika.
4. Perah limau nipis atau lemon. Siap utk dihidang.
5. Sekiranya rajin,panggang seketika baru diperah lemon.


Quote:
Coretanku
<<jeff>> >> silalah cuba,hope kena ngan citarasa anda.
Daalia >> rica-rica?hehehe...name yg diorg panggil kalu ditanye sure diorg ckp ayam masak pedas.sini dlm proses nak masuk musim sejuk,asyik hujan je...kekadang salji tak berkualiti turun(hujan ais). so duk terperap je dalam rumah.
kakmOn >> jawabnye langkah kiri le.
norz >> salam jua buat akak,ari nih takde menu menarik utk dipaparkan,kite puasa,semalam terover mkn...
MamaFami >> sedap je bagi yg nak duk dapur kejap tu,sejuk nye pasal...
kakmOn >> waalaikumusalam wbt,jemput lah masuk..sat nanti kite g ketuk pintu umah kakmOn lak,gi lepak2 kat sane,siap makanan byk2 ye...
Mat Gebu >> set... boleh aje pakcik mat,dah ade tukaran tu lagi le.
cikwan >> dah duk tempat org akak,kebetulan lak ade jiran2 indonesia so kongsi2 ilmu yg ada, sementara masih terluang.lagi pun pada aishah resipi nih kene je ngan tekak kite org malaysia.anakku si aqil tu alhamdulillah sihat,thn nih cam dah pandai sikit,tau sejuk...kalu tak last year nyaris nak kena asma,tak nak selimut n pakai stokin..poning kopale eden.
Suzana >> sini dah fuyu,salji tak menjadi sangat, 3 hari lepas je turun pastu hujan je 2-3 ari nih.becak... huhuhuhuuu...cam musim tengkujuh kat tempat kite.
ida isk >> cuba ahh...
norz >> Jemput masuk akak,rumah kite yg tak seberape nih...sekadar suke2 dan dalam proses nak kumpul koleksi masakan.kira nya dapat membantu akak,alhamdulillah...Take care...kalau bab berjalan ade kat laman sebelah http://aqilma.fotopages.com


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net