Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 8-Dec-2007 13:01 Email | Share | Bookmark
Kuah Kacang versi Indonesia

Kuah Kacang versi Indonesia
Bulan Ramadhan lepas ketika waktu berbuka bersama di sini,ade turn student Indonesia bikin satey+kuah kacang+nasi jepun(kalu di Malaysia kite makan ngan nasi impit). Time nak makan tu pelik ler sedikit...

Waktu tu juga kiteorg offer diri sediakan pizza lada hitam, banyak tu utk 60 org mkn. sekitar 15 biji... Gambo,hehehehe...tak menang tangan....so gambonya tak sempat ambil.

Ok kite berbalik pada resepi ni... Rasa kuah kacangnya tak silap ala-ala satey Kajang gitu. Risik punya risik dapat ler resepinya...so nih first time bikinnya...tapi sateynya tak buat...makan ngan nasi impit je...biase ahh dah dalam proses nak perabis stok nih...gune je ape yg ade...so gambonya pon tak cukup sifat lah lagaknya. Anyway insyaAllah next time buat,akan tampal yg lengkap selengkapnya.

Gambar nasi impit nye pon tak sempat ambil...tau2 dah abis baru teringat nak amik... makan tak hinggatnyeeeeee....


KUAH KACANG versi INDONESIA
Sumber: Mbak Ana
Bahan kisar halus
1/2 kg kacang tanah (digoreng sebentar sehingga masak,tak perlu garing)
2 cm kencur (adik beradik lengkuas,org Indonesia biasa buat jamu)
8 ulas bawang putih
lada kering secukupnya(bergantung selera-digoreng garing)
1/2 kerek gula merah/gula melaka/nissan(ya diameter lbh krg 8cm tebal 1cm)
2 liter air

10-12 helai daun limau purut] dicincang halus
garam secukupnya
lemon
10 s/b kicap manis ABC

Caranya
1. Panaskan periuk masuk kesemua bahan kisar dan daun limau tambah air sekiranya perlu.
2. Masak sehingga agak pekat,rasa garamnya.
3. Masukkan kicap, masak seketika. Jika suka boleh masukkan 1/4 cawan santan pekat.
4. Siap,perah dengan lemon.
5. Dihidang bersama nasi impit dan satey.



Quote:
CoretanKu
kakmOn >> dah ade angin rajin tu kena buat,buat je mai angin kus..kuss...tak berasap dapur ku...alahai akak cayang...kite balik musim tengkujuh,penyu takut kene hanyut banjir...telur tembelang ade kot terselit-selit kat pasor payang...ampooooon.
norz >> insyaAllah pepagi raye baru sampai trg.ermm... mi jepun? udon ek, tu same je ngan laksa gandum malaysia,awal2 mai jepun selalu gak buat sendiri,sekali pi jejalan kat supermarket diorg dah ade yg siap 1/2 masak,tinggal balik rebus sedikit je.
norz >> kakmOn kalu betui2 mengidam kena mai tunggu penyu mendarat ler jawapnya.yg ade kat pasor tu entah bile punye...
Mat Gebu >> kite raye awal ler jawapnye...
kakmOn >> rezeki jangan ditolak,kalu termengandung apa salahnye...smuggle dlm beg makeup tu kalu dah tercium bau2 nak pi brunei,nih plan pun tak de bau jauh sekali kalau tak kane minta mamasya bwk balik le jawabnye...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net