Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 12-Dec-2007 04:41 Email | Share | Bookmark
Moist Chocolate Cake

Baru keluar oven
terlebih garing
Nih kek coklat kite yg terlebih garing...Ampun Pakcik Mat,oven pesannya set 175 darjah,avon sini leh set 170 or 180 je so kite set je ler 180...hahahaha...dah ler tu pi masak 50 minit,last buat duk tunggu gak kalu keknye dah hampir nak masak...nih kes sejuk sesangat kat dapur itew,tak perasan oven dah siap bakar....tapi rase lembap, lembut dan gebu tapi rasa lemak dan tidak berapa manis seperti kata pakcik tu tetap ade + garing sedikit...Lelain kali buat kena hati2.Topping nye kite tak buat,bahan dah tak cukup. Anyway kat bawah nih kite copy n paste je resepinye dari Mat Gebu.

MOIST CHOCOLATE CAKE
Sumber: Mat Gebu (resepi asal dari kak Izan diolah oleh Great Lydia)
Bahan-Bahannya:-
1 cawan tepung kek/tepung gandum*
1 camca teh serbuk penaik*(*digaul dan diayak 3 kali)
1 cawan gula halus (castor sugar)
2 biji telur gred A
125 g mentega
1 camca teh esen vanilla
1/2 cawan serbuk koko*
1/2 camca teh nescafe*
1/4 cawan gula halus*
1/2 cawan air panas*
1/4 cawan susu cair*(*disatukan hingga menjadi pes coklat)

Untuk Chocolate Ganache:-
100 g coklat masakkan
50 ml UHT Whipping Cream
1 camca teh mentega

Cara membuatnya:-
Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin berukuran ( 5 x 8 x 3 ) inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
Pukul mentega dan gula halus hingga putih. Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur.
Perlahankan speed, masukkan tepung berelang seli dengan pes coklat hingga habis. Gaul hingga rata dan sebati.
Tuang adunan tadi dalam tin. Bakar dalam oven selama 45 - 50 minit. Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache jika suka...

UNTUK GANACHE:-
Satukan coklat dan UHT Whipping Cream dalam mangkuk tahan panas. Cairkan secara double-boiler, bila semua larut, matikan api dan masukkan mentega dan gaul rata. Biarkan suam dan boleh tuang atas kek coklat tadi.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net