Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 12-Dec-2007 05:07 Email | Share | Bookmark
Nasi kuning

bersama mbak ana
Bangun pepagi ari nih,terperasan ada email dari Mbak Ana... Resepinye nasi kuning udah dikasi,sebelum sempatku bertandang di rumahmu... Nih resepi asalnya... disebabkan ade sesetengah benda yg tak faham akan ku pergi jua rumahmu sebentar nanti... Hehehee...ade niat tu,nak pi cari resepi lain lagi...hohohohohooo...,tamak betui kan...tak pe lah, lagi seminggu nih je kite ada masa bersama...lepas nih ku pulang ke Malaysia...dirimu pula pulang ke seberang, Indonesia...bile tah mau jumpe lagi ekk...





NASI KUNING
Sumber: Mbak Ana
Bahan
1 kg beras jepun/beras biasa
4-5 ulas bawang putih (digoreng sekejap/dipanggang dlm microwave 20 sc)
1/2 s/b serbuk kunyit
100 ml atau 5 s/b santan pekat
2 hiris lengkuas
1 batang serai (dipotong dua)
1 helai daun salam
air secukupnya
garam secukupnya

Cara
1. Tumbuk bawang putih sehingga halus,gaul bersama kunyit dan garam sehingga rata.
2. Campur santan,lengkuas,serai dan daun salam ketepikan.
3. Basuh beras dan toskan. Masukkan beras ke dalam periuk nasi dan air secukupnya(kurang sedikit dari masak nasi biasa). Diikuti no 2. Masak seperti nasi biasa.


AYAM GORENG

Bahan
1 kg Ayam

Bumbu
4-5 ulas bawang putih (digoreng sekejap/dipanggang dlm microwave 20 sc)
3cm kuning (kunyit)
1 s/k garam
1 gelas air
1 cm lengkuas
1 helai daun salam

Cara
1. Potong ayam sesuai selera[8-12 potong]
2. Tumbuk halus bawang putih, garam dan kuning
3. Setelah itu masukkan ayam ke dalam wajan(kuali), lalu masukkan bumbu halusnya, masukkan air lebih kurang 1 gelas. Masak ayam sampai airnya habis, aduk2 sesekali. Tutup kuali.
4. Setelah air habis, goreng dalam minyak yg sedang panasnya, sampai warnanya kecoklatan, angkat,
hidangkan.

Catatan : kalau mau ayamnya lebih empuk/lunak, ayam bisa dimasak dengan pressure cooker, selama 20 menit.
Setelah itu goreng dgn minyak.

SAMBAL TERI (BILIS)

Bahan
50 gm ikan teri (bilis)
2 biji tomato ukuran sedang
5 biji cabai merah atau cabai kecil (kalu suka pedas)
1/2 biji bawang besar
1/2 s/k garam
2 cm gula merah
minyak goreng

Cara
1. Lumuri ikan teri dgn garam (kalau ikan terinya sudah masin nggak perlu dilumuri garam), goreng ikan teri sampai kering atau berwarna coklat. Angkat.
2. Blend/cincang tomato, cabai, dan bawang sampai halus.
3. Setelah itu sisa minyak menggoreng ikan teri kita gunakan untuk tumis bahan blend sehingga kering air tomatonya. Seterusnya tambah gula n garam secukup rasa.
4. Akhir sekali masukkan ikan teri gorengnya, aduk2 sampai rata, angkat hidangkan.


Quote:
CoretanKu
kakmOn >> pengeras ayam sanggol normadiah tak sempat ku hidang,(psss..ayam sanggol normadiah??? ayam cat ape tu???)resepinya dapat dulu...so sebagai balasannye ku hidang sensei ku dengan puding buih...Puding buih tu biase2 je...cuma diperturun dari mak bonda.
Thanks atas petua yg diberi...sure lepas nih leh buat selalu garing2...best je cam taruk coklat diatasnya...ape2 pon kek itu pon dah abis...coz adunannye tak banyak.
Abah along >> abah tak pandai masak tak pe,janji pandai makan...sure umminye terrer masak...aishah nih abah,kalu nak tau mase mule2 kawin, tak berape tau masak,mane yg feberet je pandai...dah kawin tu,selera suami kekadang tak same,plak duk negara org nih,semua kene buat sendiri...tambah lagi aishah suke kalu suami komen banyak2 leh belajo dari kesilapan..nasi ayam tak de sambal ladanya tak sah...kat atas tu bukan nasi ayam tp nasi kuning versi indonesianye lah abah..kite baru pi belajo ngan tuan empunya diri,Indonesia mali.
Hajar >> leh try masakkan versi Indonesia nih...
cikwan >> salam akak,insyaAllah akan ku buat coz suami suke sgt ngan ayam goreng tu...Kek?tu permintaan si Aqil...Puding? tu utk kasi kat mbak ana,sbg buah tangan nak menuntut resepi... segan g ngan tangan kosong.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net