Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 14-Dec-2007 08:58 Email | Share | Bookmark
Kerabu Sotong

kerabu sotong
Dulu-dulu masa nak buat resepi nih selalu tak menjadi... Satu hari tu pernah makan kat kedai tepi sg phg.sedap sgt...so balik umah cuba lagi...tapi masih error...dah give up dah sebenornye....lain nak buat lain jadik...

Suami aishah nih plak suka beli majalah saji,rasa apa tah lagi,buat koleksi...so belek nye belek jumpe le yg ala2 kat kedai tepi sg. phg tu tapi dari majalah mane tu dah tak ingat...termasuk sukatannya...so yg kat bwh nih memang try n error,tp rasenye tak mengecewakan...hampir2 sama lagi ngan yg kat kedai tu(entah wujud ke tak lagi...nih cerita 2 thn lepas).



KERABU SOTONG
Sumber: Try n error
Bahannya
400 gm sotong
10 helai daun limau purut
1 s/k garam
2 s/b gula
5 biji cili kecil/lada kecik/lada jarum (bergantung kepada selera masing2)
2 barang serai
4 s/b jus lemon/lime (aishah campur 3 s/b lime 1s/b lemon)
1-2 biji tomato

Caranya
1. Bersih sotong,potong kecik2 kemudian rebus...bila sotong empuk,padamkan api toskan.
2. Potong nipis2 (mayam) lada,serai dan daun limau purut(juga boleh cincang halus,rasenye lebih meresap)
3. Potong tomato ikut selera
4. Masuk semua bahan no 1,2,3 ke dalam satu bekas dan gaul rata.
5. Kemudian masukkan garam,gula dan jus lime.
6. Gaul rata dan sejukkan sekitar 1-2 jam dlm peti ais. Siap utk dihidang.
7. Sesuai dimakan bersama nasi hangat n udang goreng asam(mat gebu).


Quote:
COretanKu
++ FarEast Canon Shooter ++ >> Lemon lebih tu memang best,ada yg jenis suke hirup kuahnye...masam2 pedas gitu.tapi nanti air tomatonya pon akan turun...
ida isk >> yup sampai menjilat jari
kakmOn >> kite sampai pepagi raye le kakmOn...kerabu nih pada yg suke pedas memang best tambah cilinye...bukan takat ikut telinga kuar asap,muke pon dah merah cam saga....hehehee....
Ana >> salam jua buatmu,semut kecil tak semestinya sentiasa kecil...Good Luck...aishah baru je nak join kalu ade peluang....huhuuhuhuu..banjir nih.
<< jeff >> >> kerabu sotong n kerabu perut tu berbeza...tak silap kerabu perut ada unsur2 kelapa parut...yg nih takde langsung...kalu tak pernah cuba kena cuba...gerenti sodap...hehehe...*tekak hamba le.*
seriseroja >> thanks kongsi resepi tu...insyaAllah cukup bhn akanku cuba...aduhai cik seriseroja...hawait tak tinggal jejak...?boleh kutimba lagi ilmu...
cikwan >> salam juga akak...kite tengah duk siap2 esok pi Tokyo lusa balik M`sia...sea food mmg mudah carik...tp kalu tukar ke duit kite berganda2 ler harganya...ade yg murah tu murah jugak,kena musim mahal tak ingat.......


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net