Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 27-Jan-2008 10:17 Email | Share | Bookmark
Bubur Asyura

Nenek nak test power
tgh siapkan timun
kuliah sampingan
taruk santan
taruk nyior gula/kerisik
tukar org lak
Puas dapat makan bubur syura...dan dah dapat resepi dari nenek so lepas nih leh try buat sendiri tp cam kena try n error lagi coz resepi nih utk sukatan kawah...ape2 hal pon sesape nak cuba try ahh...sori gambo bubur asyura yg dah masak lupe nak amik...so layan je ler yg sempat amik nih...

BUBUR ASYURA
Sumber: Warisan ibunda
Bahan
12 gelas beras biasa
4 gelas rempah serbaguna (aishah guna rempah bonda)
800 gm santan
12 gelas bawang kisar
1 cawan halia kisar
6 biji kelapa (jadikan kerisik)
3 sudu kecil serbuk kayu manis
3 sudu kecil serbuk lada hitam
½ kg kacang asyura
¼ kg jagung
1-2 kg ubi keledek
¾ kg daging
10-12 keping gula melaka
5 kilo ikan selayang/kembung (direbus dan diasing dari tulang)
200 gm ayam dada
Air secukupnya (2x beras)
Garam secukupnya

Cara
1. Campurkan daging,rempah,bawang kisar,halia,kerisik,serbuk kayu manis,serbuk lada hitam ke dalam
satu bekas. Gaul sehingga sebati.
2.. Masak beras sehingga lembut/jadik bubur.
3. Masukkan 1 ke dalam 2, kacau sehinnga sebati dengan bubur.
4. Masukkan ubi dan biar emput,diikuti santan
5. Masuk ikan,ayam,gula melaka,jagung,kacang dan garam secukupnya.
6. Masak sehingga pekat.

HIASAN

Bahan
Agar2 kosong pink n putih
Sambal Ikan
Timun
Telur Dadar


Quote:
CoretanKu
MamaFami >> Tahun depan leh buat lagi...
MamaLeen >> Waalaikummusalam mama,bubur asyura nih macam2 bahannye...yg ummi catat tu basic yg biasa keluarga kami buat,kire turun menurun ahh...
kakmOn >> sempattttt...makan tak banyak dpt rase pon cukup ler...kakmOn aishah tak sure ler penyu bertelur ke tak lagi...tp sekitar bulan 2-9 nih, biase musim nye ler...nih dah kes mengidam dah tu.
KakTina >> akak....salam maal hijrah jua buat akak n family,aishah kat Trg nih tu yg susah bebenor nak on line...kalu duk jepun internet 24 jam...sini time takde keje ok ler...
Ana >> Aishah ada kat Trg lagi...InsyaAllah dah selesai segala urusan aishah akan ke jepun balik...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net