Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 10-Jun-2008 08:54 Email | Share | Bookmark
Carrot Cake Suria

Kek Carrot
tgk tu kelompaknye nak jatuh lagi...
Nih kek carrot yg kite pernah mkn mase kat umah sensei kite tu...best tau...so kite cube le try buat utk cik abg kite lak...hasilnye kuren ahh sikit coz,kacang dlm keknye tak hancur sgt...maybe mase cincang tu tak cincang betui2...tapi ape2 pon dah rase best juge ahh pada kite coz menjadik juga kek carrot akhirnye.

Pastu pasal deko tu sebenarnye kite tak de idea langsung tapi si kecil kite tu mau jugak makan kek lawo...mule tu nak buat warna purple,tp silap tuang warna, nih le jadiknye warna entah ape2...janji lawo pada matanye...so nih ler hasilnye...

psss....sensei kite sila kasi komen ya...

Carrot Cake Suria
Sumber : kak zati sumber asal resepi.net
Bahannya
4 biji telur asingkan putih dan kuning
1 1/2 cawan minyak jagung atau minyak sayuran ( darurat minyak masak pun boleh) - kite guna minyak masak je
150g gula halus seperti castor sugar - kite guna gula pal sweet 50g
150g brown sugar - kite guna gula limau perang 80g
1 1/2 cawan carrot yang telah disagat halus - kite taruk 1 cawan je

Bahan ayak
250 g tepung kek (darurat tepung gandum pun jadi gak) - kite guna tepung gandum jer
1 sudu kecil mixed spice ( rempah kek) -tak taruk pon
1 1/2 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil garam

100g chop walnut ( wajib ada baru sedap) - kite taruk 40g je,tu je ada. patah2kan

Caranya
1. Pukul kuning telur di dalam mangkuk dengan menggunakan pemukul telur.
2. Kemudian tambahkan minyak, gula, carrot. Gaul hingga sebati.
3. Kemudian masukkan walnut dan akhir sekali gaulkan ia ke dalam bahan-bahan kering menggunakan spatula kayu.
4. Pukul telur putih sehingga stiff and gaulkan ke dalam bancuhan kek.
5. Bakar pada suhu 180 C selama 45 min ( bergantung pada oven tersendiri)

Tips : bila dah masak dan cucuk dgn lidi tengok betul2, kadang2 bila cucuk tak melekat lagi tapi ada nampak berminyak pada lidi means belum masak betul, kena betul2 licin lidi tu baru masak.

Frosting
120g butter
250g cream cheese
120g icing sugar

Caranya
1. Pukul semua bahan hingga ringan dan kembang. Siap untuk frosting



Quote:
CoretanKu
zatidhati >>akak cayang... first,thanks sudi komen...akanku perbaiki next time....kisah warna tu... dulu mase kelas lukisan selalu duk ponteng kelas,tu jadiknye...anyway akak thanks kasi suntikan semangat buat kite...
kak jie jie >> byk yg perlu diperbaiki tu...mekasih puji deko yg tak seberape tu.
<< jeff >> >> thanks...
Pemancing Ikan >> Alahai kena tol jugak ker...bukan ke dah gune touch n go...
sahar+zabar=wani&mimi >> memang oishii kek tu.sampai mejilat sudu.
mamasya >> thanks mamasya,sebenarnye kite tak berape pandai sgt...kelompak tu asyik nak jatuh lagi...insyaAllah nak cuba lagi...tu dah taruk gambar dekat malu ler...
zai kulim >> kena cuba tau...dah cuba nak lagi...tu yg kite buat tu...nih kali ke2 kite rase kek nih..first kat umah sensei kite tu,jauh kat pekan...n kali ke2 ini ler...yg kite wat sendiri....
norz >> Salam akak,kuih pa tu family kite je panggil,kebanyakan panggil muktabak mini,tp yg kedai punye biase jumpe yg inti kari ubikentang,yg nih mak kite je buat dpt gigit bwg tu nikmatnye...
Little One Store >> mekasih...nanti kite g sane.
Ah Mat Gebu >> Salam ah mat,kite nih budak baru belajo,byk benda perlu diperbaiki...jgn samakan kite ngan ah mat yg dah pro tu...tangan cam kayu pon,kalu dah pro semua buat nampak lawo tau..tak gitu .
muslim2u >> yup..nih memang fp nak khaskan utk resepi,fp jenjalan kat http://aqilma.fotopages.com
ida isk >> mekasih akak,byk perlu diperbaiki tu,insyaAllah kite akan buat yg terbaik lagi.
hajar >> thanks akak,tang bunga tu byk kena perbaiki lagi...
Ana >> akak nih...kite tak lepas lagi nak buat bunga tu...kek carrot tu memang sedap...si kecilku suka bebenor.
umieaisyah >> doakan ya...insyaAllah kite cuba perbaiki lagi...
MamaLeen >> Salam akak,fp kite pon nih duk kumpul resepi harian dan baru jinak2 nak buat kek,byk yg perlu belajar lagi nih.
Baayah >> Salam akak,thanks...rajin masak?sebenarnya kuren tp dah kite n family teringin nak mkn itu ini,tgk plak fp n blog akak2 kat alam maya nih so kekadang terlebih rajin.lagi palk bukan nye ade kedai yg ada mknn cam mesia n halal kat sini..
Kamalina >> Salam akak...hehehee..bab warna tu kite lemah sikit tp tak cuba tak tau...kek carrot tu memang best...kena ngan krim dia kat atas tu...part bunga pejam mate jer ahh...tak lawo banding ngan akaknye...insyaAllah nanti kite cube lagi...
srsfeqah >> Mekasih..deko biase je...tangan masih keras lagi...
maklang >> Sedap mak lang....setakat nih kek yg kite wat sendiri tu yg paling best....
Phalinn >> Thanks sudi singgah,jemput makan...
soulha,cairo >> Salam akak,kek tu cubaan kali ke 2 lepas bali kelas...ade lawo mane,tp sebelum g kelas hampes terus...langsung takde rupe dekonya...
the kesum return >> salam akak,....kite duk jepun nih...kek tu kite belajor ngan org pro gak ler...mase balik malaysia ari tu...thanks...
boxhousestudio >> InsyaAllah akan ku cuba lagi xperimentnya...ckp bhs arab tu,ampun kite pandai bilang 1-10 je,tulis jawi boleh ler skit2...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net