Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 15-Jun-2008 16:21 Email | Share | Bookmark
Spaghetti White Sauce

Spagetti White Sauce
 
Nih plak menu dinner kite org,cadang nak masak ayam,tp cik abg kite nak masak spagetti so ape lagi cam org mengantuk disorong bantal ler...siang hari dah mkn kat luar malam plak ade org masakkan...hehehe....bukan selalu...dalam 1 bulan ade ler 2-3 kali kot...

Byk memory spaghetti nih,ni le masakkan Itali yg mule2 kite makan,hubby kite masakan. Masa tu kite demam,semua benda tak lalu...kalu boleh nak mkn benda ade masam n pedas...tp spaghetti nih tak masam tau...kalu ade pon sikit sgt,ape2 pon menu nih dpt ler bukak selera kite mase tu,...ahaks,yg mule tu jual mahal sekali dah ngap nak tambah plak...)

Dan sejarah hubby kite minat dlm masak masakkan Itali nih pon sbb spaghetti nih. Dulu masa dia belajo kat Kita Kyushu ada sebuah kedai spaghetti tu. selalu ler dia pi makan situ,itu je antara yg leh makan kot mase tu...selain msk sendiri. Kat kedai tu siap ade tempat biase lagi...time dia g kedai tu, tempat tu je dia duduk... sblh dapur...so mule ler aktiviti sekodeng mengsekodeng resepi...resepi sempoi tapi silap teknik tak menjadi,byk kali gak hubby kite berXperiment,ade jadik pahit,ade jadik pedas sesangat...so skrg dah tau mane silap2 tu...kite lak tak de le ati plak nak belajo membuatnye,cuma tau camne nak buat coz hubby kite selalu duk bercerita...ahaks...sesekali org lain masak syok gak...

SPAGHETTI WHITE SAUCE
Sumber : Hubby
Bahannya
spaghetti 2 org mkn
2 sudu besar minyak zaitun
3 ulas bawang putih ] dicincang halus
1 sudu kecil kulit limau jeruk (tak leh lebih-pedas)] kat mesia tak tau ade ke tak
1-1 1/2 cwn susu segar
lada paprika ] potong dadu
cendawan
lada putih
garam

Caranya
1. rebus spaghetti dengan sedikit garam.bila lembut,angkat n toskan,simpan sedikit air rebusan
2. dalam kuali lain masukkan minyak zaitun dan bwg putih,hidupkan api. api biar perlahan.
3. tumis bwg hgg naik bau selepas itu masukkan sedikit air rebusan spaghetti.biar mendidih.
4. masukkan kulit limau jeruk dan lada sulah kacau sebati,biar mendidih.
5. masukkan cendawan, lada paprika, kacau seketika dan kemudiannya masukkan susu segar sedikit demi sedikit,rase lemak dan masinnya.
6. masukkan spaghetti yg sudah ditoskan.gaul rata n siap utk dihidang.


Quote:
CoretanKu
jun >> salam jua akak jun,hope si comel tu dah bertambah sihat...cikabg kite tu bab2 masakan luar tu suke bebeno mengentesnye,boring2 ngadap buku tu ler hobi dia...suke lagi kalu mase tu mood kite tak de...
boxhousestudio >> ahaks,terlupa lak nak tepek resepinye...akak...yg nih nye resepi ade 1 bhn tak sure kat mesia ade ke tak,ms duk mesia,abg kite minta taukeh kedai spaghetti kat jepun nih poskan...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net