Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 20-Jun-2008 05:33 Email | Share | Bookmark
Roti Siput lagi...

dlm nih ade step by step...
buat kon gn kertas keras,pastu gulung aluminium tu
lipat ke dalam
lepas dibakar
cabut aluminium tu
krim kat dlm dia..
dah taruk dlm roti
asam pedas segera
jagung bakar
Nih utk memenuhi permintaan akak ct@the kesum return sesambil tu nak try krim yg taruk kat dalam tu...so kite guna buku nih diterjemah oleh hubby kite...kanji2 nih kuren ler...yg biase pon dop abis ngaji lagi...hope leh membantu ya...pastu tang doh roti tu leh cuba yg mamafami coz yg buku tu nye, bile sejuk keras sikit laa...

Acuan tu sebenarnye dalam buku tu ade tunjuk supaya buat bentuk cam gitu...tp bile dah buat seketul tak jadik almaklum je ahh aluminium foil tu cam gane...so terlintas ler idea nak gune kertas keras dulu...hubby pun ade tanye cam gane leh jadik terbentuk elok je....so itu ler jwb nye...



KRIM COKLAT
Sumber : Buku kat atas tu
Bahannya
3 biji kuning telur
50 gm gula
25 gm tepung gandum
250 ml susu segar/susu cair
1 s/teh esen vanilla
20 gm butter tanpa garam
50 gm coklat bar

Caranya
1. Kacau kuning telur,gula dan gandum dalam 1 bekas.Ketepikan.
2. Panaskan susu dan esen vanilla sehingga hampir mendidih. Padamkan api. Masukkan langkah 1,kacau hingga sebati.
3. Langkah 2 tapis dan panaskan kembali menggunakan api sederhana. Biar sampai mendidih dan pekat.
4. Bila dah mendidih dan pekat, padam api. Masukkan butter n coklat bar. Kacau sehingga butter n coklat larut.
5. Biarkan sejuk.
6. Masukkan dalam kertas@ plastik n picik ke dalam roti siput. Siap.


psss...kalau nak warna biase tak yah taruk coklat tu...

Quote:
CoretanKu
thekesumreturn >> tu idea last minute...sekali buat tu penyet so terlintas idea nih...cam ok lah plak...tak yah acuan2...
kamalina a.k.a aimi >> kite nih ada BM tu yg rajin nak wat,kalu ulu pakai tangan rasenye KIV dulu tgg angin rajin...Gagal sekali bukan bermakna akan gagal selamanya...ewahhhh berfalsafah plak...
ah mat gebu >> ala mat sure ade kelengkapan yg cukup...banding kite nih...lagi plak tool utk kek n roti tak tau nak cari mane...mane yg ade kat kedai 100 yen je lah kite borong....tak de jwbnye cari idea lain...
shima >> wsalam akak...betui tu...sbnrnya dlm buku tu ade ajar...tp tak ajar camne nak buat kon tu leh terbentuk cam gitu,kite je pepandai amik kertas keras...
the kesum return >> kite dah terbang balik sini dah...barang tu kite KIV dulu ya...free2 kite godehnye...
kakmOn >> buleh2, akak pos tiket g balik sure sampai nye....hehhee...leh ngacau akak buat guli2,cuppies n pengantin comel tu,pasal roti tu hawait tak ckp siang2 dah agihkan kat jiran2 sini....
boxhousestudio >> jadik hobi kebelakangan nih,beli buku masakan...seri ler ite kan...akak tun tayang ler buku2 akak tu...
umieaisyah >> buku jepun tu ajo pakai aluminium foil je...kite baru balik jepun...bukan dah balik terus ke mesia,balik uruskan beberapa perkara je br nih.
Abah Along >> silakan abah,dah hidang tu...insyaAllah takde ape2,kite dah pi FP abah..sungguh menyentuh hati.
Laurabagcollection >>
miim >> 1 st kite nak ucap mekasih sudi mai FP kite yg tak seberapa,nak ngap sila ler...dah hidang tu...
Ana >> asam pedas sesat...bunga kantan tu mase balik ade bawa balik sikit...pastu nak kasi tahan lama kite bekukan.rajin? tu kekadang je mai...balik nanti insyaAllah,panjang umur murah rezeki sampai ler kami kat area sane...
zanaz >> ada nostagia kat roti tu...last sekali makan masa umur 11 or 12 thn kot...pastu nak mkn nye pasal,nak gak bentuk tu...tu yg remeh pon jadik senang...pasal kanji tu no komen akak...nak beli barang pon beli yg biase beli je, lain ler cik abg ade sebelah...g supermarket cam g library...sini sampai ke sabun mandi pon kiteorg tilik.
lee lin >> thanks sudi singgah sini...makin dipuji makin gebu n comel ler rotiku itew...)
lie >> thanks jagung tu sesat masuk rumah....
rinzura >> salam rinz thnaks sudi singgah sini...salam kenal juga dr kite...kite skrg duk jepun...
MaDiHa >> asalnye tak tau nak wat camne...so nih kes darurat mai je idea tu...tp kalu leh jimat dr g kedai bagus gak kan...kite pon tak tau wujud acuan dia.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net