Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 23-Jun-2008 07:27 Email | Share | Bookmark
Kek Ang

 
 
Jgn silap faham ya..ini bukan sejenis kek tau...nih adik beradik kepada laksa gandum yg kuahnya putih (sama cam kuah laksam,kuah laksa trg versi kuah putih dan laksa kelantan)...cara buat sama, cuma kek ang ni dipotong bentuk 4 segi dan kuahnye di tambah halba dan halia. Satu lagi masakan nih kena makan panas2 kalu dah sejuk kuren ler umpphh nye...

Masakan nih, kite tak pernah jumpe kat kedai or umah sesape pon...Hubby kite walaupun org trg tp tak pernah gak dengar ape benda kek ang tu...so mase ckp nak buat ini, dia tanye ape ke bende tu?dia kata try ahh...kite buat sikit je, kot2 hubby kite tak mkn...utk 2 org mkn je...

Nih menu mase kite kecik2 dulu...dah lame tak mkn...rindu sesangat...so semalam buat ler talian hayat,call bonda kat mesia...kot2 bhn yg diagak2 tu silap...alhamdulillah walau pon tak pernah buat, rase tetap same cam dulu2...

Teman2 tau ke ape masakan nih?
Bluda ( sejenis roti yg guna byk telur)ms kecik suke sgt skrg dah kuren...
Ceranang (cam rojak ayam tp takde ayam)
(antara mskan trg yg dah tak de sekarang nih)

KEK ANG
Sumber : BONDA
Bahan Kuahnya
1/2 tin santan pekat
1 ekor ikan kembung ]dipanggang n di tumbuk isinya
1-1 1/2 sudu makan halba
2 ulas bwg merah]*
1 inci halia]* dimayam halus
sedikit belacan/kiub bilis
garam secukupnya
lada hitam secukupnya

Caranya
Masuk semua bahan dalam kuali/ periuk. Guna api sederhana. Kacau sehingga hampir mengelegak.

Bahan kek angnye
150 gm gandum
air utk menguli
sedikit garam

Caranya
1. Panaskan air utk rebus kek ang nanti.
2. Uli gandum hingga menjadi doh. Canai nipis dan potong bentuk diamon 4 segi.
3. Masuk dalam air mengelegak,bila timbul angkat.

Cara hidang
1.Campur kek ang dlm kuahnya. Panaskan kuali.Gaul hingga sebati.
2. Bila hampir mengelegak padam api. Siap.

**kite wat nih utk 2 org je..takut takde sambutan or tak jadik...


Sempoikan...tp cara betui tak tau ler coz kite tak nengok mak kite buat...tp rupa n rasenye tu sama je.

Quote:
CoretanKu
lee lin >> agaknye ler asal dr jawa gak kot...tp tak pernah dengar lak diorg tua2 duk citer asal usul ceranang tu...cuma kate diorg masakan org trg je...
zatidhati >> akak nanti kite buat dr tanah betui naye sesape mkn tu...tak pon kena tambah signboard tak boleh makan!anyway thanks...
umieaisyah >> tul tu akak...silap2 anak cucu kite pon tak sempat kenal...
shima >> bluda tu memang byk telur tp takde bau telurnye kuat.best mkn ngan butter.tp lbh dari 3 hari tak tak best,relai/pelerai.ms dulu balik asrama suke bwk nih coz leh mkn ramai2 seronok...
hajar >> lama2...pastu sekali mkn ok ler...tak leh kerap sgt,kolestrol tinggi tu...hehehe...
amal >> best kan akak kek ang tu...akak asal trg gak ke?
Ouled Kenitra >> iye betui tu...lain negeri lain jenis n rasenye.
jasmeen >> ahaks...shinkansen hehehe... pon terhenti dek gempa bumi...lagi laju naik kete kuda...masakan pantai timur yg family kite biase buat je tau...lain dr tu tanye pon tak tau...kuikuikui...bukan suke sgt kueh...
maklang >> nih sbb mak selalu masakkan mase kecik2 dulu...kalu tak tak tau gak...name tu yg klasik kan...
MaDiHa >> yatta...seronoknye ade gak org tau,akak hati sokme tu sejenis kuih,aishah kuren sikit...akak pernah dengar tahi itik tak? kuah gak tu...beluda tu mak kite pon bakar dlm tin susu gak dulu2.bile taruk dlm loyang cam pelik...pastu ceranang tu byk gune belacan so tak pernah msk coz cik abg tak mkn belacan.nanti akak buatkan ekk...
kak jie jie >> jrg dah org sebut n mkn kot sekarang nih...
amalhayati >> Kualiti gambo tak berape sgt-guna hp,sekali tgk cam bubur chacha...ahaks...
cheftania >> hait,oishi desu...tametsutemite ne (betui ke idop bhs ku ini...ahaks)




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net