Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 24-Jun-2008 05:19 Email | Share | Bookmark
Menu campak2

nih ler rupenye
Tgk esbox dah takde idea nak masak...ade ikan salmon tapi semalam dah panggang...selain dr tu tak pernah masak...coz org jepun nih selain panggang diorg makan mentah...eeeeee...tak lalu ler kite...

Ermmm..terasa nak makan benda yg pedas masam...takkan nak wat tomyam ikan salmon tu,tak pernah dibuat dek org lagi... so mai ler idea nak wat masak 3 rasa...tengah2 duk tumis2 bahan terlintas nak ade rase daun limau n petai... ahaks...ahaks.. ) jadik ler menu campak2...nak kata masak 3 rase dah taruk petai dah taruk daun limau...nak kata sambal petai kite taruk 5 mata je amik rase....kite tak suke pon petai,saje amik rase... Hasilnye...tak mengecewakan... Timun saje kite taruk byk2 sikit coz si aqil suke makan...

so ini ler resepinye....ahaks.

IKAN SALMON MASAK BERMACAM RASA
Sumber : masak 3 rasa,ayam kicap pedas,sambal petai
Bahannya
3 keping salmon (buang kulit,gaul garam+kunyit+serbuk bwg putih)
4 ulas bwg putih ]*
2 inchi halia ]*potong dadu
1 cwn nenas ]*
1 btg timun potong ikut suke
1 biji tomato potong 8
2 sudu besar sos tomato
2-3 sudu besar kicap manis
2 sudu kicap masin
3 sudu besar lada kisar
5 mata petai
5 helai daun limau
minyak
garam

Caranya
1. Goreng ikan salmon sehingga hampir garing. Tos dan ketepikan.
2. Tumis halia dan bawang putih hgg naik bau. Masuk nenas dan biar seketika.
3. Masukkan lada,tumis sampai pecah minyak.
4. Masukkan sos tomato dan kicap. Gaul rata.Rase garamnya.
5. Masukkan timun,daun limau dan petai. Biar seketika.
6. Setelah timun masak,masuk ikan diikuti tomato.Goreng hingga sebati. Siap.


Quote:
CoretanKu
MaDiHa >> nak wat camne minyak dah naik..ikan2 import lg ler...sib baik ikan tu kat sini biase2 je...tp kalu banding ngan mesia mahal gile2 ler harga kat sini tu.
hajar >> salam akak...resepi nih best utk tekak kiteorg...org lain tak tau ler...asam pedas? wah menarik tu....nanti2 nak wat le...
Phalinn >> thanks sudi singgah sini...silakan jemput makan
kak jie jie >> kat sini akak petai,serai,daun limau lengkuas ade tp yg bekunye...tp takpe ahh janji ade...ikan tongkol sedap gak rasenye...goreng garing2 pastu minyak jgn dibuang guna utk tumis bhn2 lain tu...
sahar+zabar=wani&mimi >> salam akak thanks sudi jenguk FP kite...petai? kalu kite pi tokyo kite beli kat oeno eki,ada pasar asia kat luar tu...tp dah ade org mesia bukak kedai kat sini,so pi kedai je ahh..ni website online dia, http://www.halalhouse.net
MamaFaMi >> jemput makan.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net