Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 4-Jul-2008 23:04 Email | Share | Bookmark
Kek Microwave

 
 
 
kakgno n anaknye syasya
Nih first time buat kek yg betui2 jadik...iyelah kan kite gune microwave oven...dek tak puas ati buat kek byk yg kuren,check ler manual dia,ape yg tak kena...sekali terjumpe resepi nih...so sesape yg ade microwave oven nak try boleh ler ya...

Kek nih kite buat malam td utk dikasi kepada kakgno n family yg jemput kiteorg mkn tgh hari nih...Thanks ya,masakan2 mu itewwww semuanye sodappppp....lain kali leh jemput lagi ya...ahaks...

Kite deko simple je...n butter krim pun tak rata...xpress nye coz ptg tu ade tamu.so layan je ler....



KEK BUTTER MICROWAVE
Sumber : manual microwave nasional
Bahannya
3 biji telur [180gm]
90 g gula
90 g tepung
2 sudu kecil susu segar]*satukan
15 g butter ]*
sedikit esen vanilla

Caranya
1. pukul sekejap telur didalam bekas yg bwhnya ada air panas,pukul dengan copstisk atau garfu.bile telur tu agak2 suam sekitar suhu 40 darjah.
2. selepas itu langkah 1,pukul pula dgn hand mixer sehingga kembang.
3. dlm bekas yg tahan microwave satukan susu n butter,panaskan dgn 500W selama 30-50 saat.
4. langkah 2,campurkan vanilla esen dan gandum gaul hingga sebati menggunakan spatula or senduk kayu.
5. langkah 4 dicampur dengan butter td.butter yg lekat n tak cair jgn dimasukkan.
6. langkah 5 masukkan dalm loyang saiz 7 inci yg telah dialas dengan kertas minyak.
7. langkah 6 goyang2 dan hentak2 sedikit.
8. microwave oven tak perlu dipanaskan dahulu,masukkan loyang td,kemudian set pada suhu 150 darjah selama 35-45 minit.
9. bila dah masak cucuk dgn lidi utk pastikan bhgn dlm masak betul2. apabila keluar dr oven jatuhkan setinggi 20cm ke lantai.sejukkan.


Quote:
CoretanKu
Ana >> xpress nyer pasal...ahaks.tp byk kurang lg tu...anyway thanks.
the kesum return >> ahaks...no komen n thanks.kek carrot simpan lama tak best kalu buat ngan microwave,cam kena kurang kan minyak kot...sbb kek carrot yg kite buat berminyak n keras bile sejuk.first buat jdk la sikit,kali ke2 tak best langsung...dah give up guna microwave.
kak gino >> kak gino amik ahh resepi tu kalu nak cuba ya....
kamalina a.k.a aimi >> tak leh nak caylen aimi...tu merangkap nak cepatnye.
cheftania >> nanti kite bikin lain ya...itu dah abis dingap...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net