Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 11-Jul-2008 00:59 Email | Share | Bookmark
Kuih Lapis

 
Menu nih kite dah lame peram...kononnye takde daun pandan ler,takut kuih lapis ku tak bau wangi...tak nak derhaka kat resepi ler...alasan jer tu...kite yg buat benda tu bukan benda tu yg buat kite (kecik2 dulu, nih ler yg maksedara selalu sound-....nih kalu semua benda kite ckp tak jdk ke,tak cukup ke...ayat nih ler yg keluar....kali ke 2 tu plak dengar mase kite pi kelas akak zatidhati... ahaks... kenangan manisKu)

Tp dek kerana alasan tak nak derhaka resepi jugak...terjumpe ler resepi dari FP akak Hanieliza yg tak guna daun pandan...mudah n simple(nih bab yg penting)..n kite pon copy n paste jer resepinye,ahaks....tp kite terkurang pewarna...bhgn atas sekali baru kite tambah sikit colornye...yg bhgn dlm tu memeng pudar...layan je ler



KUEH LAPIS MERAH
Sumber : FP Hanieliza
Bahan-banan A:
1 1/2 cawan tepung gandum
2 s/b tepung beras
2 s/b tepung kastad/jagung
3/4 cawan gula
4 cawan santan
1 s/k garam

pewarna merah

Cara:
1. Gaulkan semua bahan A dan tapiskan.
2. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
3. Masukkan pewarna merah dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna asal/putih dalam 1 bahagian lagi.
4. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang yg akan digunakan.
5. Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.
6. Lapiskan 1 senduk adunan asal/putih dan kukus semula selama 5 minit.
7. Lapiskan adunan merah dan asal/putih berselang seli sehingga adunan habis.
8. Sejukkan dan potong untuk dihidangkan.


Quote:
CoretanKu
Ana >> resepi asal kuih lapis merah...kitenye yg tak jadik merah...ahaks...
rinzura >> kuih gincu pon gincu le janji rase tak lari...
srsfeqah >> try ahh sempoi je...kite dah pi ziarah sane dah...seronok buat test darah...teringat zaman2 lab biologi mase kat u dulu...
jasmeen >> sbnrnye memang kurang color...lapisan atas tu je taruk kaler lebih sbb ade sesetengah FP or blog mane tah kata kaler atas n bwh kena terang dr yg dlm tu...tp kite yg dlm tu pudar bebeno...yg bwh lupe nak taruk lebih warna...yg atas je teringat taruk...so leh cover kot...ahakss..
umieaisyah/b] >> kite pon suke tarik selapih2...tp kuih nih ade yg leh tarik ade tak tak berape leh tarik coz silap tgk mase,sangka dah 5 mnt tp br 3 minit....
[b]the kesum return
>> try ahh yg kak liza nih...senang je...first time buat jdk...tak manis sgt...sesuai ngan tekak kiteorg yg tak suke manis.
Hajar >> mula2 tu selapis2 gak sekali ngap je terus...)
kakliza >> tabik akak...resepi akak semua sodap2...lain kali nak pi ngintai lagi kat umah akak tu.sekodeng resepi lain plak...beressssss...
shima >> try ahh buat lagi...gune resepi nih ke...janji kena sabo tunggu 5 minit tu...n tunggu sejuk baru potong,kalu tak memang tak lawo.
zira >> kite pon kes alasan M nak melapis tu yg jadik resepi peram..
kak jie jie >> susun je lawo kaler tu keren sikit...tp resepi yg nih memang best ahh tak manis...sup tu leh try,sempoi je kes xpress nak sarapan.sawi ke tu...ingat adik beradik kailan.
cikwan >> tu ler cik wan...angin melapis mai sesekali kena layan ler kalu tak semua resepi yg duk kutip jdk pekasam daaaaaa...esok tu siap buat kek lapis lak tu...
<< jeff >> >> kebanyakan semua org suke makan cam gitu...seronok.cari kerja...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net