Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 20-Jul-2008 07:28 Email | Share | Bookmark
Kueh Cek Mek Molek

 
 
Kuah nih kite sebenarnye tak guna bhn utamanya ubi keledek...hehehe...ade kisah sebaliknye... Last year dlm bln pose tak silap,teringin nak mkn...dek kerana tak pernah ushar pon bhn2 nok buat nih kite main tibai je guna ubi kentang... sekali juri merangkap my hubby ckp tak same pon cam yg beza dia mkn... asyeeeeeeeeiii...mane silap nih...so tanye ler my mother...rupe2nye gune ubi keledek... ape2 pon best jugak...so kali nih pon kite gatai nak buat gune ubi kentang... teringat yg buat first time tak jadik tu...ekekekeehhh...

So resepi asal leh amik yg kak liza nye nih...lebih kurang yg kite wat...cuma ganti ubi tu ngan ubi kentang jer...ahaks





KUEH CEK MEK MOLEK
Sumber : FP Hanieliza
Bahannya
500 gm keledek ]kite ganti ngan ubi kentang
½ cawan tepung gandum
½ cawan gula
garam
Minyak untuk menggoreng

Caranya
1. Rebuskan ubi keledek dengan sedikit garam sehingga lempuk.
2. Buangkan airnya dan lenyek sehingga lumat. ]kite kisar guna food pro..
3. Gaulkan dengan tepung gandum.
4. Bentukkan bujur dan masukkan gula pasir dalamnya dan bentukkan memanjang supaya nampak bujur.
5. Gorengkan dalam minyak yg banyak sehingga kekuningan.
6. Angkat kueh dan toskan minyak. Hidangkan.


Quote:
CoretanKu
kesum >> try ahh tak cuba tak tau...
shima >> nih bukan kes takde keledek...tp kes nak buat yg takjadik..ahaks...ada kaaa


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net