Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 20-Jul-2008 08:02 Email | Share | Bookmark
Laksa Penang

 
huraiiii...dapat juga akhirnye buat laksa penang... jenuh duk nunggu daun kesum tumbuh... akhirnye menjadik juga ler... kite campur daun kesum fresh ngan daun kesum yg frozen...coz yg fresh tak cukup... Yumyummmm....tak mkn tgh ari tu...ahaksss...balun laksa je...laksa lak tu tak meragam...main rendam je dah ok...kalu nak cepat rebus ahh...laksa kering nih lak tak jdk cam laksa2 kering yg pernah kite mkn sblm nih...patah2 n lembik...yg nih rase cam laksa ala2 yg baru buat tu... Ulam pon tarak...tak sempat g pasor...menu tak dirancang,lauk nasi dah ade...tp wat gak kuah laksa....



LAKSA PENANG
Sumber : Bondanye n try2 campak2 je
Bahannya
2 ekor ikan saba ( adik beradik ikan kembung,tp beso,saiz ikan aya)
10 kpg asam keping
2 sudu lada kisar
daun kesum ] kite guna separuh frozen separuh fresh
1 kuntum bunga kantan ] kite gune yg frozen,leh taruk lebih...ni kes jimat
belacan/kiub bilis ] hubby kite tak mkn belacan
garam secukupnya
air

Caranya
1. rebus ikan saba dengan asam keping + garam.
2. siap rebus,toskan. air rebusan jgn dibuang.
3. ikan yg ditoskan itu diambil isinya dan kisar dengan sedikit air...sesetengah org suka relai ngan tangan je.
4. amik segala mak nenek tulang kisar asing,tapis dan amik air nya. ]yg nih kite tak buat coz tulang ikan saba tu beso,mau ko pengisarku itu..
5. campur isi ikan yg sudah dikisar n air tulang tadi ke dalam air rebusan.
6. masuk semua bhn lain + tambah asam keping sekira perlu. masak sehingga mendidih.
7. rasa asam,masin nya. siap.

Ulaman
timun ]ni je yg ada dlm esbox
salad/kobis
bawang merah
cili padi ]ada tak taruk,tak sempat dah ngap...

Telur rebus ] dipotong 4

Laksa kering rebus dulu (kalu kat trg kiteorg tak mkn laksa kering,laksa fresh belambak kat pasor.)

Caranya
Potong halus2 n nipis2.
Boleh tabur diatas laksa n siram kuahnya,siap


Quote:
CoretanKu
1.Jasmeen >> itu ler pasal,tak sempat nak lengkapkannye...kemaruk sgt...
2.lee lin >> kat tempat mudah dpt cam gitu ahh...masa kite kat mesia pon gitu,tak sempat nak bikin ape2 dah layu...kite duk umah flat gak...tingkat plg atas,tingkat 5...sini time musim panas byk nyamuk tp kalu duk tingkat atas nih nyamuk tak larat nak terbang...selamat
3.srsfeqah >> buat jgn tak buat...cam akak nih nak kene tunggu daun kesum jenuh...
4.ida isk >> pasni leh try laksa trg kuah masak lak ya...
5.kesum >> bunga kantan frozen cik ct...mane nak cekau yg fresh2 tu...ade yg rupa cam bunga kantan kat sini,dah tepuk tangan dah... sekali baunye lain beno...
6.Daalia >> sama lah ye kite nyer menu...
7.maklang >> kena buat lah nampak gayanye...
8.unnamed >> hai... nak makan nye pasal usaha kena lebih...lagi lak tanam kesum nih...musim sejuk lak jgn harap nak merase...pokok nih tido...takde daun kesum takde ler nikmat mkn laksa penang...
9.zai >> uiiikk same lah ya... n family kite pon hantu gak le...dulu masa kecik2 or skrg pon kalu kat umah mak buat, sure kuah tu dihirup dulu sblm mkn ngan laksa...dah tinggal 2/3 periuk baru nak mkn ngan laksa...kadang tu kes laksa lambat pi beli...
10.MaDiHa >> asam laksa ekk org sblh sane panggil? cam nak try tp hjg mgg nih nak travel...jwbnye KIV utk seketika la...
11.kakmOn >> salam kakmon...kite takde kaitan...tu ke telur ikan tembakullllllll...
12.RinnChan >> kak rinn, kite nih sanggup pose tak makan laksa penang kalu takde bahan2nye...sekurang2nye ade kesum tuuu, lain2 boleh dimaafkan...
13.shima >> nih same rase yg mak kite wat...terubat gak ler...
14.<< jeff >> >> no komen....camne ekk rupe laksa penang sebenor tu ya...
15.meorjay >> memang terangkat tu...
16.mamasya >> laksa nih memang kegemaran kiteorg adik beradik...hubby kite suke plak laksa kuah masak...so kite wat nih dia makan sekali je...lain tu kite yg duk mkn...syok tak mkn nasi tuuu...ikan saba tu ikan jepun ahh...rase cam ikan kembung tp manis n beso,buat segala mak nenek kuah laksa sesuai ler sgt...kalu laksa kuah masak trg nye kite taruk ikan tenggiri 1 potong...kasi manis lg
17.MaDiHa >> o ye ke...kite tak tau sikit..biase ahh selera org tua2 tak sama ngan kite...kite pon kekadang tu tak leh terima gak western food.ahaks...
18.cikwan >> hehehe...angin M datang ler plak... cdg nak clear stok,next week nak g ronda2 2-3 hari.
19.Linda >> sekali ahh tu...main masak2...syoknye akak,sure dpt ngan harga murah...nanti kalu kite pandai wat tiramisu tu nak beli gak...leh akak tolong...hehehhe...
20.ija shariza >> tak leh tolak2...kena makan...
21.yaR-t >> same ya...
22.Phalinn >>
23.Hajar >> menlaksa...jgn tak, rugiiiii...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net