Want your
own Fotopage?








 
Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 24-Jul-2008 05:05 Email | Share | Bookmark
Semperit Kak Liza

 
Malam td first time cuba buat biskut...n juga first time buat guna microwave (kes terliur ngan fp kengkawan ler nih)..dulu selalu gak tolong mak,tp guna oven biase tu... sebenarnye try melapis cam kak liza tp fail...so kite wat bunga tp rupenye kuren+togel...tp tak pe ler 1st nak wat camne (pujuk ati)... ape2 pon best rasenye n dah separuh abis...thanks ya kakliza...so layan je ler gombo kuren tu...



SAMPERIT LAPIS {kite tak melapis pon}
Sumber : FP Hanieliza
Bahan
280 gm butter
130 gm gula kastor (kite taruk 100gm je)
270 gm tepung ros/tepung biskut
140 gm tepung jagung
1 s/k coklat emulco (kite guna serbuk koko)
coklat cair (tak guna)
manik warna warni kecil

Cara
1. Gaulkan butter dan gula sehinga sebati.
2. Masukkan tepung gandum dan jagung yg telah diayakkan sedikit demi sedikit.
3. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
4. Campurkan coklat emulco pada 1 bahagian manakala 1 lagi dibiarkan adunan asal.
5. Gunakan acuan samperit pamkan adunan coklat dalam loyang sepanjang 2 inci.
6. Pamkan adunan asal diatas doh coklat yg telah diletakkan dalam loyang.
7. Bakar dalam oven suhu 170'C selama 12 - 15 minit.
8. Bila telah sejukkan pamkan coklat cair atas biskut dan taburkan manik warna warni.
9. Bila coklat telah beku simpan dalam balang kedap udara.


Quote:
CoretanKu
1.srsfeqah >> sblm nih tau mkn gak....nih 1st...buat mkn je...raye nanti tak tau lg...
2.Nini >> cuba, sbb terliur...
3.kakliza >> hehehe....mkn dulu,raye blm lg...nanti buat mase raye takde mkn sendiri,tamu dtg minum air sejuk je...kes tuan rumah yg perabis biskut nye...
4.shima >> tibai je tak yah acuan...gune noozle deko pon tak pe...hehehe...buat jgn tak buat...nak merasenye pasal...ari tu beli acuan mase balik mesia...padahal sini pon ade...100 yen je lak tu...eseeeeeiii
5.<< jeff >> >> itu ler pasal...mkn tak hingat tuuuuuu....sekali tgk balang dah licin...
6.mamasya >> resepi nih last year lagi KIV nye...sesekali mai angin rajin tu layan je ler... selamat berhujung mgg juga ya.
7.ida isk >> hope leh buat dgn lebih baik lagi nanti...
8.KakLeen >> akak...nih biskut utk ngap....bukan utk raye...hehehe....
9.Linda >> 1st xperiment akak...janji msk mulut sodap je...lawo2 tu nanti kite wat xperiment kali ke2 nanti...tunggu...angin rajin mai sekali lagi...ahaks
Zai >> salam kembali...thanks sudi singgah fp kite yg tak seberape nih...sat nanti kite pi sane ya...
umieaisyah >> hehehe...kite memang suke biskut nih...tp nih ler baru pertama kali buat... tp kalu rase dia manis sesangat tak leh nak telan gak...arlegik manis leh pening kepala...
kesum >> praktis jah...buat utk raye belum tau lg...ahaks...angin kus kus kite nih selalu menyinggah, canne ler nak kasi semangat kat cik ct oiiii,sendiri pon M.
preloved >>
azura asri >> thanks...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4007038.ip-198-27-81.net