Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 13-Aug-2008 00:15 Email | Share | Bookmark
Marble Midoricha Cheese Cake & Award From MamaSya

 
 
Kali nih marble cheese ni kite try nak buat ngan ocha a.k.a teh jepun....Banyak tips yg dikongsi dari Akak Linda http://anna3007.fotopages.com sensei cheese cake... antaranya utk dapat warna yg lawo kena gune ocha jenis maccha... tp dek dah beli midoricha ku try juga...sekali... tu dia dapat warna yg tak cun langsung Yg syok nye mase duk masuk adunan dalam bekas utk dibakar tu,kek nih berbau teh susu... so ku sangka sure rasenye cam teh susu...Tp meleset sama sekali sangkaanKu... rase teh O pon bukan...rase unik...sedap juga...Nanti nak try ngan maccha lah plak...sure dapat warna lawo cam sensei tu...

So ape2 pon layan je ler kek yg tak lawo tu ya... Resepi tu kite gune resepi Marble Choc Cheese Cake so kite C&P je ler resepinye sekali lagi....




MARBLE MIDORICHA CHEESE CAKE
Sumber : FP Kak Rinnchan
Bahan A :
180gm mentega
20gm serbuk koko kite ganti ngan 7.5gm serbuk midoricha utk setengah adunan
1 sudu teh baking powder
120gm tepung naik sendiri (Diayak bersama serbuk koko & baking powder)
170gm gula castor
3 biji telur

1. Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji, kacau sebati.
2. Masukkan campuran tepung+baking powder+serbuk koko. Gaul rata dan bahagi kepada dua bahagian.

Bahan B:
250gm cream cheese
60gm gula castor
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla

1.Pukul cream cheese sampai kembang.
2.Campurkan gula, telur dan esen vanilla. Pukul lagi sampai kembang dan rata.

Cara-cara :
1. Tuang satu bahagian A ke dalam loyang. Ratakan. Tuang aduanan cream cheese di atasnya dan ratakan.
2. Tuang sebahagian lagi bahan A dan ratakan.
3. Bakar pada suhu 165 darj cel selama 50min-60min ikut oven masing-masing. Seeloknya dibiarkan sejuk dulu sebelum dipotong.

Dan Ini award dari mamasya http://mamasya.fotopages.com/ mekasih byk2 ya ingat gak kat kite...



So kite panjangkan award nih buat teman2 utk dikongsi bersama
>>1. Ma Di Ha http://mamawandiha.fotopages.com/
>>2. Kak Norzailina http://norzailina.blogspot.com/
>>3. Chef Tania http://dapurcheftaniashiokadooo.blogspot.com/
>>4. CikWan http://dreamofbeingtheothersideofme.blogspot.com/
>>5. Akak Lin http://kaklins-gallery.blogspot.com/
>>6. Ah Mat Gebu http://tiffinbiru.blogspot.com/
>>7. Akak Mon http://ninasayu.blogspot.com/
>>8. Bro Rozzan http://rozzan.blogspot.com/
>>9. SayangSuhana http://www.suhanasweetsavoury.blogspot.com/
>>10.UmmiZaihadi http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/
>>11.Hanieliza http://hanieliza.fotopages.com/

Sila ya,bawa pulang ke rumah masing2... douzo yuroshiku onegaishimasu


Quote:
CoretanKu
1.ummi >> salam kembali...sama2 kite kongsi ape yg kite dapat...gantung lah bile akak senang ya...
2.zira >> salam kembali,rasenye tu mmg ada kelainan skit...
3.MaDiHa >> takpe sesekali tu...janji bhn dah ade jadik ler jugak nanti tu...
4.Kak Lin >> salam kembali...cayang akak juga...
5.cikwan >> salam kembali...ocha tu teh jepun...maccha n midoricha tu jenis ocha.nak buat kek kate kaklinda maccha lg sesuai...
6.SayangSuhana >> ok beres...midoricha tu jenis ocha...ocha tu teh jepun
7.Mamasya >> hehehe...versi jepun...cheese sini dekat rm15 gak seketui tu...kire murah lg kat sane...
8.norz >> sila lah gantung bila senang...thanks sudi ke sini walaupun sibuk...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net