Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 7-Sep-2008 14:35 Email | Share | Bookmark
Swiss Roll Batik

Quote:
Salam 7 Ramadhan
Hari nih takde ape yg menarik...
Menu berbuka pon terlupa nak amik...
Tapi leh citer ahh,hidangan ala2 jepun by cik hubby...
Si isteri duk sibuk wat xperiment dr dapur maklang azie...
Hehehe...dah lame berangan nak bikin Swiss Roll Batik nih...
Tapi KIV dek acuan tarak...
Semalam ade g satu kedai tu jumpe acuannye...dah tak tangguh2 terus sambar...
Tp kat jepun nih maklum ler semme bende cute2...kek paling beso pon size 7inci...
So acuan tul swiss roll dah tentu kecik dr mesianye...
Dek tak tau camne rupenye so kite wat separuh je dr adunanan asal...
&...jajaaaaaaaang...gini ler ropenyeeeeee....ape komen sensei maklang azie?



Dek tak ikut petuanye yg perlu hati2 mase gulungnye,so ade ler juge retak2nye tuuuu....
& Potong pon ganas tu...dah carik2 kulitnye...


Resepinye kite C&P ya MakLang... halal ya...Mekasih bebanyak ya...sedap...

KEK GULUNG/SWISS ROLL BATIK
Sumber : dr FP MakLang asal Apek
Bahan-bahan
6 biji telur gred A @ B
4oz gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovelet
3oz tepung gandum
1 sudu bsr susu tepung [susu perisa strawberry]
4oz mentega cair
sedikit coklat emulco [serbuk koko]
jem strawberri secukupnya [ganti fresh cream]

Caranya
1.Telur,gula,ovelet,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg msk dlm bekas dan dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
2.Adunan dah gebu akan jadi camni
3.Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata ngan sudit kayu
4.Asingkan sedikit adunan tadi (skit je setakat nak buat line) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag
5.Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya[/b]
6.Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang
7.Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah
8.Bakar dlm oven selama 20 minit dgn suhu 170darjah celcius.
9.Apabila kek sudah masak dan sudah betui2 sejuk, terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata....tolong jgn sapu kuat2 [kite taruk fresh cream]
10.Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas.

Nota mklang :
- jgn lebihkan masa pembakaran nanti terlampau garing susah lak nak gulung..pecah kulit swissroll
- jgn buat nipis benor..susah nak gulung nanti
- time nak gulung tu...cubalah berlembut skit ngan swissroll...kalau ganas2 tersiat plak kulit swissroll yg cantik gebu tu..kulit swissroll ni jenis FRAGILE
- korang nak buat batik jawa ke..batik marble ke...batik kalerpul ke...ikut sukahati koranglah ye!
- filling tu boleh jugak letak bcream,choc., jem, blueberi..yg mklang buat tu mklang letak blueberi..sodappp
- pastikan kek sejuk dulu barulah gulung...kalau tak melekat kat paper kuih
- masa sapu jem tu cuba jangan ditekan kek tu sangat...tu sbb kulit dia melekat..
- kalau perhatikan tepung tu nampak skitkan...takpe...jgn risau..
- alas loyang ngan paper kuih tu...biar terjulur dari loyang pun takpe..senang nak angkat...jangan kedekut paper kuih tau...
- nak guna sponge mix pun boleh...tapi rasalah yg original punya dulu..best ke tak
- mklang guna loyang sbread 50 petak tu je...loyang tu kan pelbagai guna...


SELAMAT MENJALANI IBADAT PUASA
Doumo Arigatougozaimasu,

Aishah
http://shaishah.fotopages.com
http://aqilma.fotopages.com


Quote:
CoretanKu
1.zaiy >> hehehe..nak kate rajin tu tadak ahhh...cuma dah lame KIV...dek acuan dah beli kena buat...kan acuan tu jdk hiasan je...gambo acuan next siri kite masukkan ya...
2.BR >> salam kembali...sat2 nanti kite ke sana ya...mekasih.
3.Lee Lin >> ape2 pon kite nak tunggu cikgu komen...
4.amy >> sedapppp...
5.ruzalila nik >> hehehe...
6.Linda >> mekasih...kite tunggu komen cikgu...
7.zira >> mekasih...nih yg teruja nak wat lg...
8.Hajar >> itu ler dah kena pukul dah...dah ckp kat tangan tu,jgn ganaz sesangat... akak...hawait fp akak tak leh tinggal komen...
9.MaDiHa >> tu pon ade retak tu...
10.srsfeqa >> nak kate kecik dpt ahh 9 potong ala2 saiz kat kedai tu...tq jap lg kite amik ya...
11.umieaisyah >> ade bhgn pecah tu...hawait semua org tarak perasan yaaaaa...
12.shima >> hehehe...cubaan nih kurang memuaskan lg...masih ade retak seribu...
13.ruhil >> ok tq...
14.Daalia >> ada gak pecah tu kak lea...maklum ahh tangan keras noi...
15.Mamasya >> mekasih...kite pon dah lame KIV...nih baru menjadik dek acuan dah ade...tak buat sesaje ssangat...
16.maklang >> mekasih maklang...kongsi byk tips...tp ade pecah tu...semua tak perasan...
17.mummy hamim2 >>wsalam...dah lame KIV nih...InsyaAllah...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net