Aishah's FotoPage

By: uMMi aQiL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 7-Oct-2008 12:08 Email | Share | Bookmark
Menu 29-30 Ramadhan

Quote:
Salam...
Nih menu terakhir di bulan ramadhan...
Terlambat kite uploaad...dek angin M melanda...
So yuk jamu mata...

::Pizza...hubby bikin dek nak perabih piman (lada bengala yg dikasi jiran)


::Donat Inti Kacang Hijau...nih pon hubby bikin kacang hijau tu dimasak cam buat inti kacang merah...lagi best dari kacang merah kot...Kacang hijau direbus sampai empuk n air nye kering...pastu tambah butter n gula merah...


::Cistat Blueberry...1st try...rupe pon kuren tak tau mane silap...maybe tak reti setting MW kot...tp alhamdulillah sedap...amik resepi dari Akak Rinncan,mekasih ya...kongsi resepi yg sodap nih...ampun ya kite C&P je resepinye...


BLUEBERRY CHEESE TART
Sumber: FP Akak Rinnchan
Makes 12
Bahan-bahan:
Untuk doh pastri
125gm butter
40gm icing sugar
1 biji telur
220gm tepung gandum
1/2 teaspn esen vanila

Kaedah penyediaan:
1. Satukan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh.
2. Ambil sebahagian kecil doh dan tekankan dalam acuan tat. Sila rujuk gambar di atas.
3. Cucuk-cucuk pastri menggunakan garpu dan bakar doh pastri selama 8-10 minit atau sehingga separuh masak pada suhu 175 darjah cel.
4. Sementara itu sediakan bahan isian cheese.

Bahan Isian cheese:
250gm cream cheese
3/4 cwn gula icing
1 biji telur
1/2 cwn whipping cream
1 camca teh esen vanila
Blueberry filling secukupnya
*Nota:Sukatan Isian cheese ini sebenarnya boleh cater utk dua sukatan doh pastri di atas. Jadi, sekiranya anda hanya ingin membuat sedozen tart kurangkanlah sukatan ini kepada separuh.

Kaedah penyediaan:
1. Pukul cheese dan telur hingga sebati.
2. Masukkan esen vanila dan telur dan whipping cream.
3. Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
4. Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi dan sudukan blueberry filling
di tengah-tengahnya.
5. Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 175 darj cel.
Sejukkan sebelum dialih dari acuan dan diletak dalam papercup.


::Pisang Goreng...antara peberet zaman kecik2...dah lame tak makan...sehari sblm buat nih jumpe pisang yg kulitnye masih kuning hijau lg... so ape lagi kite sambar bukan mudah nak dapat pisang camtu kat sini...so buatnye tak susah pon...pisang tu potong kecil2,goreng hingga warna perang kehitaman then angkat tos...gaul ngan gula...sodappp....tekak kite ler kannnn...


::Set Nabe a.k.a Steamboat...kat sini suhu dah ala2 cameron...sekitar 22 darjah dlm rumah,kat luar sejuk lg...so terlintas nak makan benda2 panas then kite sedia ler nabe... sempoi... supnye tu kite gune perencah tomyam putih n taruk serai & bwg putih yg dititik...masak bior mengelegak...then hidang utk direbus ngan hidangan mentah2 lenlain tu...


Antara bahan yg diguna...



Doumo Arigatougozaimasu,
Aishah + Ariffin = Aqil
http://shaishah.fotopages.com
http://aqilma.fotopages.com


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net